Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Moderat riksdagsledamot går till SD

02:22. Missnöjd riksdagsledamot byter parti.

M-riksdagsmannen Patrick Reslow lämnar sitt parti och blir istället medlem i Sverigedemokraterna. Beslutet är en protest mot att de borgerliga inte fäller regeringen.

— Det vilar ett ansvar på den moderata partiledningen, säger han.

På en välbesökt presskonferens i riksdagen presenterade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ett överraskande nyförvärv. Det är den moderata riksdagsmannen Patrick Reslow som från och med onsdagen avslutar sitt medlemskap i M och istället blir en del av SD.

Jimmie Åkesson sammanfattar situationen som att SD är det enda parti som driver oppositionspolitik på riktigt.

— De andra har i princip gett den sittande socialistregeringen möjlighet att sitta kvar, säger han.

Patrick Reslow säger att beslutet har växt fram under en längre tid och att han är kritisk till att de borgerliga partierna inte velat fälla den rödgröna regeringen trots att det skulle vara möjligt med hjälp av SD.

— Det är uppenbart att man egentligen inte vill det trots att regeringen för en skadlig politik. Man gömmer sig bakom den gamla decemberöverenskommelsen. Det finns en riksdagsmajoritet men man tar ändå inte den möjligheten, säger Patrick Reslow.

— Hade alla i alliansen velat ta över makten i landet så hade man kunnat det. Men man har inte tagit den chansen och det känner jag mig väldigt bedrövad över, fortsätter han.

Patrick Reslow understryker att det inte finns någon schism mellan honom och Moderaterna men han är samtidigt kritisk till att M-ledningen inte har agerat hårdare i sin oppositionsroll.

— Det vilar ett ansvar på den Moderata partiledningen. Men jag upplever att problemet snarare ligger i Alliansen som helhet än på den moderata partiledningen, säger Patrick Reslow.

Han anser att M inte räcker till i sin oppositionsroll och att alliansen har för vaga besked om framtiden.

— Jag precis som många av dem som röstade på Moderaterna 2014 ser att Moderaterna inte räcker till och inte har svaren som krävs för att få förändring av den politik som drivs i dag. Det krävs nya tag.

— Allianspartierna är otydliga om vem man ska samarbeta med efter valet och hur man ska göra det. Det finns en utsträckt hand från Sverigedemokraterna men den handen tar man inte emot, säger Patrick Reslow.

Jimmie Åkesson är nöjd med nyförvärvet.

— Han har ett politiskt liv bakom sig som är över 30 år långt i Moderaterna. Det är klart att den erfarenheten är viktig, säger Jimmie Åkesson.

Åkesson ser Patrick Reslow som en representant för missnöjda moderater runt om i landet.

— Moderaterna är ett parti i djup splittring och på väg neråt i opinionen och på väg neråt i största allmänhet och vi är på väg uppåt. Patrick blir en representant för väljare som gått från Moderaterna till oss, säger Jimmie Åkesson till DN.

Tror du att det blir några fler avhopp från Moderaterna till SD i riksdagen? 

— Jag skulle inte utesluta det, men jag vet inte.

Patrick Reslow får - dock precis som den tidigare vänsterpartisten Karin Svensson Smith, som blev miljöpartist 2005 - beteckningen partilös fram till valet nästa år. Han ska dock delta i SD:s gruppmöten.

Åkessons bostad i Sölvesborg utsattes för skadegörelse i tisdags kväll. Händelsen påverkar dock inte hans vilja att fortsätta som partiledare.

— Nej, det gör det väl inte alls. Däremot påverkar det mitt arbete. Jag måste åka hem nu och ta hand om familjen och alla praktiska bestyr kring att huset är vandaliserat på olika sätt, säger Jimmie Åkesson.

Du ställer upp till omval i höst på landsdagarna?

— Ja, det kommer jag att göra.

Det innebär att Åkesson på SD:s landsdagar i november kan komma att väljas till partiledare i ytterligare två år.  Åkesson är den partiledare i riksdagen som suttit längst med tolv år.

Patrick Reslows avhopp från Moderaterna innebär att Sverigedemokraternas riksdagsgrupp i praktiken ökar från 47 till 48 ledamöter. Sedan valet har två SD-ledamöter blivit politiska vildar, Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson och Anna Hagwall. I valet 2014 fick SD 49 mandat.

Moderaternas riksdagsgrupp minskar efter avhoppet från 84 till 83 riksdagsplatser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.