Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Moderaterna försöker ta makten i Malmö

M-ledaren Torbjörn Tegnhammar.
M-ledaren Torbjörn Tegnhammar. Foto: Johan Nilsson/TT

MALMÖ. Malmös politiker har fram till på måndag på sig att förhandla med varandra om vem som ska ta över styret under den kommande mandatperioden. Moderaterna föreslår ett renodlat M-styre, Socialdemokraterna ett renodlat S-styre. Det framkom under ett extrainsatt kommunstyrelsemöte på fredagen.

Malmös politiska framtid är ännu inte avgjord. Under fredagen stod det klart att Moderaterna vill försöka ta makten på egen hand.

– Vi kommer att lyfta fram ett renodlat moderatstyre i kommunfullmäktige på måndag, sade M-ledaren Torbjörn Tegnhammar efter ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i stadshuset på fredagseftermiddagen.

För att förslaget ska gå igenom krävs att Moderaterna ingår valteknisk samverkan med Liberalerna och Centerpartiet – men under fredagen hade L ännu inte lämnat besked om huruvida de tänker stödja förslaget.

För att ett M-styre ska gå igenom krävs även aktivt stöd från Sverigedemokraterna. SD:s Malmöledare Magnus Olsson har tidigare sagt att man kan tänka sig att stödja ett alliansstyre utan att kräva något i utbyte.

Även Socialdemokraternas Malmöledare Katrin Stjernfedt Jammeh lade under fredagen fram ett förslag som går ut på ensamt socialdemokratiskt styre i valteknisk samverkan med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Jag vill tydliggöra att det egentligen inte är vårt förstahandsalternativ, utan vi kommer att arbeta vidare för att försöka nå en bredare koalition för styret och det har vi fram till på måndag på oss att göra.

– Det nuvarande förslaget skulle innebära många förhandlingar både till höger och vänster. Därför vill vi jobba vidare för ett bredare och mer stabilt styre, säger hon.

I dagsläget har det rödgröna blocket i Malmö 30 mandat, Alliansen totalt 20. SD har 11.

Slutgiltig uppgörelse om vem som ska ta makten i staden sker först på måndag den 15 oktober då kommunfullmäktige sammanträder. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.