Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Moderaterna går framåt när ekonomin sviktar

Finanskris i världen – då vinner Fredrik Reinfeldt. Moderaterna ökar sitt väl­jarstöd kraftigt i den senaste mätningen.

De senaste veckorna har präglats av ekonomisk oro i världen. Senast ekonomin skakade på allvar var hösten 2008. Då inledde alliansen – som låg långt efter i opinionen – den återkomst som slutade med valsegern i september förra året.

Nu upprepas mönstret. Moderaterna får stöd av 36,9 procent av väljarna, en ökning med hela 4,5 procentenheter. Med det är partiet uppe på samma nivåer som månaderna efter valet.

– Det är en stor ökning. Den enda förklaring jag kan tänka mig är att det är partiets starka förtroende när det gäller ekonomin som slår i genom. Fokus på ekonomin gynnar Moderaterna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate.

Moderaterna har i dag ett stort förtroendekapital i ekonomiska frågor. De senaste veckorna har partiets radarpar, statsminister Fredrik Reinfeldt och finans­minister Anders Borg, kommenterat utvecklingen i var och varannan nyhetssändning.

I förra veckan sköt de, med hänvisning till det osäkra läget i världsekonomin, upp genomförandet av det femte jobbskatteavdraget.

– Det har nog inte skadat. Det ses snarare som ett tecken på ansvarstagande.

Moderaterna plockar väljare från båda blocken samt Sverige­demokraterna.

– Men framför allt handlar det om en kraftig mobilisering bland de egna, att väljare från 2010 som legat på soffan återvänder, säger Nicklas Källebring.

Moderaternas ryck gör att alliansen ökar sitt försprång till de rödgröna och nu leder med 6,5 procentenheter. Socialdemokraterna har stöd av 32,8 procent av väljarna. Partiet har stått och stampat på ungefär samma nivå sedan i maj.

– De ligger över valresultatet. Men här måste det till något nytt, några nyheter, för att de ska växa.

Moderaternas ökning och Sverigedemokraternas tapp är statistiskt säkerställda. Övriga förändringar är inom felmarginalen. Noterbart är dock att Miljöpartiet tappar väljare till Moderaterna.

– Miljöpartiet har lyckats ändra bilden av sig själva, men är inte starka i ekonomiska frågor, säger Nicklas Källebring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.