Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/moderaterna-i-kungsbacka-vill-forbjuda-tiggeri/

Politik

Moderaterna i Kungsbacka vill förbjuda tiggeri

M vill att det ska bli förbjudet att tigga utanför affärer. Foto: Björn Lindgren/TT

Vellinge var först i landet med att förbjuda tiggeri. Nu vill Kungsbacka kommun kopiera deras modell efter att redan ha misslyckats en gång med att införa förbudet. 

– Det är inte ett sätt att försörja sig, säger kommunalrådet Hans Forsberg (M). 

Det var i november förra året som Moderaterna med stöd av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och det lokala partiet Kungsbackaborna drev igenom att det skulle krävas tillstånd från polisen för at få bedriva tiggeri i Kungsbacka kommun. 

– Men då fick vi på pumpen. Förvaltningsdomstolen tyckte att området var för stort och så hade de lite andra synpunkter också. Så då tänkte vi att det är lika bra att göra om det en gång till, säger Hans Forsberg. 

Moderaterna i Kungsbacka vill nu använda sig av ”Vellingemodellen” för att kunna införa ett tiggeriförbud. 

– Vi ska prova med att förbudet ska gälla i ett lite mindre område, rent specifikt runt affärerna. Det är ju vi Moderater som lägger fram detta, sen får vi se vad fullmäktige säger. 

Varför vill ni införa tiggeriförbudet?    

– Vi tycker inte att det är ett sätt att försörja sig och sen tycker vi att det finns risk att man blir utnyttjad. 

Men är det inte upp till varje vuxen individ att avgöra hur man vill försörja sig? 

– Det vanligaste är ju att man arbetar och betalar skatt. Man har ju tre månader på sig som EU-medborgare, sen har var och en sitt ansvar att försörja sig själv. Det är ju det landet (EU-medborgarnas hemland reds. anm) som får behandla sina medborgare bättre i så fall, säger Hans Forsberg. 

Socialdemokraterna har uppgett för SVT att de kommer att rösta emot förslaget när det läggs på fullmäktiges bord. Sist räckte det dock med M, SD, KD och lokalpartiet för att få majoritet i frågan.