Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 18:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/moderaterna-kommer-rosta-for-regeringens-gangforslag/

Politik

M kommer rösta för regeringens förslag mot gängvåldet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Alexander Mahmoud

Moderaterna kommer att rösta för regeringens förslag för att stoppa gängvåldet. Det meddelar partiledare Ulf Kristersson på sociala medier. 

Det var under lördagen som Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna drog sig ur samtalen om gängvåldet. Partierna ansåg inte att regeringen hade kompromissat tillräckligt och tagit tillräcklig hänsyn till de nya åtgärder som de ville ha med. 

– Vi är överens om mycket av det brottsförebyggande arbetet. Vad gäller skärpt rättspolitik så kan jag konstatera att vi fortfarande står väldigt långt ifrån varandra, sade Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell under en snabbt sammankallad presskonferens på lördagen. 

Efter Moderaternas besked lade regeringen fram en egen åtgärdslista med 34 punkter som ska stoppa gängvåldet. 

Nu meddelar Ulf Kristersson, som själv varit frånvarande under gängsamtalen, att partiet kommer att rösta för förslagen om de läggs på riksdagens bord. 

”De punkter som regeringen presenterade igår kommer vi – om de verkligen läggs på riksdagens bord som skarpa förslag – att rösta för”, skriver M-ledaren. 

Han understryker dock att det behövs ”mycket mer”. 

”Regeringens förslag räcker inte för att knäcka gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten i Sverige. Det finns inget behov av en ”överenskommelse” som inte löser själva problemet. Vi och andra har pekat på vad som nu verkligen borde göras”, skriver M-ledaren. 

Kristdemokraterna meddelade under lördagen att de kommer att rösta för alla regeringsförslag som de tycker är bra, det är dock oklart om det gäller hela regeringens förslagspaket, eller endast delar av det. 

På söndagskvällen deltog Johan Forssell i SVT:s Agenda och fick frågor om sitt partis helomvändning i inställningen till regeringens 34 punkter. 

– Väldigt mycket av de här punkterna är förutsättningslösa utredningar. Om regeringen lägger fram skarpa och välformulerade förslag på riksdagens bord kommer vi att rösta för. Men vi kommer också att förbehålla oss rätten att försöka ändra förslagen i riksdagen och även lägga fram andra och skarpare förslag i riksdagen, säger han. 

DN har sökt Moderaterna och Kristdemokraterna för en kommentar.