Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/moderaterna-lagger-eget-budgetforslag/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Moderaterna lägger eget budgetförslag

Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.
Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild. Foto: Roger Turesson

Moderaterna tänker utmana övergångsregeringen genom att lägga en egen budgetmotion. M vill bland annat slopa byggsubventioner och skära ned på arbetsmarknadspolitiken och i stället satsa på lägre skatter och polisen.

– Vi kommer att lägga fram en handlingskraftig budgetmotion, säger Elisabeth Svantesson (M).

Om en vecka måste ett förslag till ny statsbudget lämnas till riksdagen. Eftersom det ännu inte finns någon ny regering på plats är det övergångsregeringen som får lägga fram sitt förslag.

Läs mer: SD: Minskad invandring i budgeten är ett ultimatum

Det förslaget kommer att utmanas av Moderaterna, som just nu håller på att ta fram en egen budgetmotion. Det räcker att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna stöder den motionen för att den har en chans att vinna omröstningen i riksdagen.

– Vi tycker att det är helt naturligt att vi lägger fram de förslag som vi gick till val på, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

Moderaterna prioriterar lägre skatt på arbete, vårdköer, polisen och invandringspolitik. Dessutom räknar M med att övergångsregeringen lägger fram ett förslag om sänkt skatt för pensionärer.

M-budgeten kommer att innehålla nedskärningar av arbetsmarknadspolitiken, slopade byggsubventioner och stopp för statligt stöd till elcyklar.

M motiverar sin budget med att det förslag som övergångsregeringen lägger fram kommer att vara en fortsättning på den politik som den rödgröna regeringen drev under förra mandatperioden.

De övriga allianspartierna har ännu inte meddelat om de kommer att lägga egna budgetmotioner men C och L har hittills varit uttalat skeptiska.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.