Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Moderaterna: Låt polisen kartlägga mer

Trots omfattande kritik mot hur polisen idag hanterar sina register vill Moderaterna öppna för mer omfattande kartläggningar. Registren måste öppnas för fler poliser för att brottsbekämpningen ska bli effektiv, anser justitieminister Beatrice Ask (M).

Förslaget läggs fram på Moderaternas stämma som just nu pågår i Norrköping och väntas bli antaget imorgon lördag. Därmed blir det en del av den kriminalpolitik som partiet går till val på. Moderaterna vill ”förstärka polisens möjligheter att kartlägga och bekämpa utländska ligor och andra kriminella strukturer”.

Enligt justitieminister Beatrice Ask handlar det bland annat om att öka möjligheten för fler poliser att ta del av registeruppgifter som förs i andra delar av myndigheten eller i andra delar av landet.

– I dag kan en polismyndighet som tittar på en viss typ av kriminalitet inte veta om en viss person är intressant på andra ställen. Det är väldigt mycket stuprör i datasystemen, säger Beatrice Ask.

Hon ser detta som en del i pågående reformer inom polisen där arbetet mer organiseras som länsöverskridande projekt inriktade mot en viss typ brott eller en viss kriminell organisation.

Polisens hantering av register har på senare tid fått hård kritik. DN har avslöjat ett register som förts inom Skånepolisen där man samlat uppgifter om personer med romsk bakgrund. Registrering enbart på etnisk grund är förbjudet i svensk lag. Flera utredningar pågår om det romska registret i Skåne.

Men även andra polismyndigheter har fått hård kritik av Datainspektionen för bristande gallring i register och för att omfattande uppgifter lagrats om personer, bland annat barn, som saknat tillräcklig relevans för brottsutredningar. Att avgränsa den krets av personer som har tillgång till ett register är också en central del i det svenska dataskyddet.

– Det är otroligt viktigt att vi har myndigheter som hela tiden reviderar polisens arbete och polisdatalagen är väldigt tydlig med vad man får samla in. Men jag tror att alla är överens om att man inom en myndighet ska ha tillgång till all information man har rätt att ha tillgång till, säger Ask.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.