Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Moderaterna och Sverigedemokraterna i ett första möte

Ett första möte har skett på tjänstemannanivå. På bilderna: M-ledaren Anna Kinberg Batra samt Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.
Ett första möte har skett på tjänstemannanivå. På bilderna: M-ledaren Anna Kinberg Batra samt Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare. Other: Nicklas Thegerström, Roger Turesson

Moderaterna och Sverigedemokraterna höll på tisdagen ett första möte på tjänstemannanivå om hur de två största oppositionspartierna ska kunna samarbeta. Partierna enades om att fortsatta samtal ska ske i riksdagens utskott. Dessutom tydliggjordes att det moderata kontaktförbudet upphävs även i landets kommuner och landsting.

 – Den policy som M haft om att inte tala med SD om politiska frågor är upphävd. Men organiserat samarbete inleds varken med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet, vars värderingar vi inte delar, säger Andreas Hamrin, pressekreterare hos Moderaterna.

Han vill inte berätta vem som deltog i mötet från Moderaterna. SD representerades av Mikael Eriksson, gruppledare för partiets politiska tjänstemän och nära medarbetare till partiledaren Jimmie Åkesson.

– Det var ett bra möte med konstruktiv stämning, anser Mattias Karlsson (SD), gruppledare i riksdagen.

Bland annat ville SD ha besked om det upphävda kontaktförbudet gäller även i kommuner och landsting.

– Beskedet var positivt. Moderata kommun- och landstingsledamöter har nu fria tyglar att ha möten med oss, säger Mattias Karlsson.

För knappt två veckor sedan meddelade Moderaterna att partiet ändrat sig och öppnar för samarbete med SD i riksdagen. Nästa steg blir att SD ska kontakta M-ledamöterna i riksdagens utskott.

– Jag kommer att be mina riksdagsledamöter att ta kontakt med de moderata utskottsledamöterna för att diskutera ett antal frågor, säger Mattias Karlsson.

Några ytterligare möten är inte planerade. För att fälla regeringen måste dock hela alliansen och SD precis som tidigare gemensamt stå bakom samma förslag.

– Det är positivt att man tagit det här steget och att vi nu kan föra sansade samtal med varandra. I det korta perspektivet hoppas jag att det ska leda till ett effektivare oppositionsarbete i riksdagen, säger Mattias Karlsson.

Från moderat håll vill man inte gå in på detaljer, utan bara säga att Moderaterna på tisdagens historiska möte gett samma information till SD som man sagt offentligt tidigare.

– Moderaterna har ett organiserat samarbete, vill bilda regering och budgetförhandla med alliansen. Därutöver söker vi stöd i enskilda frågor från samtliga riksdagspartier där det finns förutsättningar att komma överens, säger Andreas Hamrin.

Han tillägger att detta ska göras inom ramen för ordinarie riksdagsarbete i utskotten.

Läs mer: Därför tvärvände Kinberg Batra om SD

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.