Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 14:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/moderaterna-om-los-film-helt-oacceptabelt/

Svensk politik

Faktiskt helt fel att Moderaterna vill sänka redan anställda undersköterskors löner

Enligt LO:s valledare Johan Ulvenlöv beskriver filmen den oro han menar att många LO-medlemmar känner.
Enligt LO:s valledare Johan Ulvenlöv beskriver filmen den oro han menar att många LO-medlemmar känner. Foto: Skärmdump LO

I en film som LO publicerade den 5 april beskrivs en kommande alliansregering som en som vill avskaffa fasta anställningar och sänka undersköterskors löner. Varken Moderaterna eller Alliansen har dock några sådana förslag.

Val 2018

Påstående: ”Jag som är undersköterska och dem jag arbetar med. Jag menar, jag har en lön på 24.200 kronor. Och sänka med 30 procent innebär att jag som ensamstående inte kommer få råd med någonting. Hur ska jag ens kunna bo?”


Sagt i LO Sveriges film ”Trygghet för vanligt folk”, Youtube, 5 april 2018.


Den 5 april publicerade LO en film där sex personer hörs diskutera en eventuell alliansregering i en konferenslokal.


”Jag som är undersköterska och dem jag arbetar med. Jag menar, jag har en lön på 24.200 kronor. Och sänka med 30 procent innebär att jag som ensamstående inte kommer få råd med någonting. Hur ska jag ens kunna bo?”, säger en person i filmen. ”Vi kommer inte ha några fast anställningar. Ingen får bli sjuk. Ingen får skaffa barn. Ingen får bli äldre, utan man stannar upp där”, säger samma person senare.

Alliansen föreslog i augusti 2017 att lagstadga om en ny anställningsform där nyanlända och unga utan gymnasieexamen ska få 70 procent av ingångslönen inom branschen de anställs i och få utbildning resten av tiden, så kallade inträdesjobb. Men Alliansen har inga förslag om att sänka redan anställdas löner.


Enligt LO:s valledare Johan Ulvenlöv beskriver filmen den oro han menar att många LO-medlemmar känner.

– Det är en del av ett längre resonemang om konsekvenserna av sänkta löner med 30 procent genom lagstiftning, något som Moderaterna föreslagit. Kvinnan i filmen pratar utifrån sin lön som undersköterska och sin vardag. Hon exemplifierar alltså vad det skulle innebära att få sänkt lön med 30 procent under hennes kollektivavtalsenliga lön. Den som får en sådan lön får väldigt svårt att klara vardagen. Sänker du lönerna med en lagstiftning på det sättet får det spridningskonsekvenser och trycker ned löneläget i samhället.

De borgerliga partierna vill ändra turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, Las, någonting Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson uppgav i senast en intervju med Dagens Industri i februari. I stället för sist in, först ut vill man införa en ny modell där kompetens snarare än arbetstid får en större tyngd, ett besked som mötte hård kritik från fackföreningsrörelsen. Men några konkreta förslag om att avskaffa fasta anställningar finns dock inte.


– Där drar ju hon resonemanget vidare, vad som kommer efter den här typen av förslag, och där hon utgår från sin verklighet. Hur planerar man för barn och tar sig vidare i livet om man får provanställning på livstid? Provanställning på livstid är konsekvensen av att ta bort turordningsreglerna i LAS. Man måste se till hela resonemanget. Det är en stark oro bland LO-medlemmar som hon sätter uttryck för, säger Johan Ulvenlöv.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer kallar LO:s film för ”cyniska osanningar”.


– Det är helt oacceptabelt att LO beskriver vår politik på ett sätt som inte bara är felaktigt och osakligt, utan som de vet är osakligt. Det är klart att syftet är att skrämmas och sprida en nidbild av oss, och fortsätter:


– Människors oro ska man ta på stort allvar. Men det finns ett gemensamt ansvar i den politiska debatten i stort att inte göda människors oro med desinformation. LO bidrar till en debatt som gör det svårare för människor att skilja vad som är sant och vad som är falskt.


Moderaterna anklagades själva för att sprida missvisande information tidigare i februari  i samband med att en valfilm som Göteborgsmoderaterna publicerat visat en påstådd bild på en bilbrand i Göteborg som i själva verket var från Vancouver.


– Det finns en fundamental skillnad. Att medvetet föra fram falska påståenden i sak det är en helt egen kategori. Och som jag ser det är vår ambition är att få till en valrörelse med ett korrekt och respektfullt tonläge där man förhåller sig till vad som är fakta. Snedsteg gör alla, det är ofrånkomligt, detta är inte ett snedsteg, säger Gunnar Strömmer.

Hallandspostens oberoende liberala ledarsida beskrev under fredagen filmen som att den ”brutaliserar valrörelsen”, en kritik Johan Ulvenlöv avvisar.


– Det är inget som är brutalt i detta. Det som är brutalt är det politiska innehållet som slår mot våra medlemmar. Det handlar om sex vanliga människor, de flesta är sossar, och som jobbar inom LO-kollektivet och pratar om Sveriges framtid. Det är ingen brutalt med det.