Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 00:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/moderaterna-oppnar-for-att-gynna-karnkraften/

Politik

Moderaterna öppnar för att gynna kärnkraften

Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

KARLSTAD. M-ledaren Ulf Kristersson öppnar för att gynna kärnkraften prismässigt på energimarknaden.

– Jag är öppen för att se över hela kärnkraftsfrågan under premissen att Sverige långsiktigt ska ha kvar kärnkraften, säger Ulf Kristersson.

Rätta artikel

Tidigare i veckan meddelade Moderaterna i en debattartikel i Dagens Industri att partiet vill se över energiöverenskommelsen som ingåtts tillsammans med regeringspartierna samt Centern och Kristdemokraterna. M vill att målet om 100 procent förnybar energi till år 2040 ska bytas mot ett mål på 100 procent fossilfri energi. Anledningen är att M vill att kärnkraften ska fortsätta att vara en viktig del i den svenska energiförsörjningen.

– Skrivningen i energiöverenskommelsen skapar upplevelsen av att kärnkraften är en tillfällig parentes och att allt ska vara 100 procent förnybart, när vi borde säga 100 procent fossilfritt. Om man dessutom har prissättningsmekanismer som inte värderar att kärnkraften ger stabilitet över hela landet även när det är allra kallast, då får vi en marknadssituation där kärnkraften inte blir lönsam, säger Ulf Kristersson.

Därför vill M ändra på prissättningen av kärnkraftsenergi på elmarknaden. Kärnkraftsenergin ska gynnas genom att leverantörerna får mer betalt. Argumentet är att kärnkraften är en stabil leverantör av energi även när energibehovet i landet är som störst och att det har ett ekonomiskt värde. På så sätt skulle kärnkraften gynnas prismässigt i förhållande till andra energislag.

Energiuppgörelsen slår fast att kärnkraften ska bära sina egna kostnader och att den inte ska subventioneras. Det innebär att det i praktiken är svårt för kärnkraftsleverantörerna att räkna hem nyinvesteringar i kärnkraft. Investeringarna är så stora att det pris som måste sättas inte blir konkurrenskraftigt mot andra energislag.

– Uppgörelsen är beredd att subventionera andra energislag men inte kärnkraft. Om konsekvensen av uppgörelsen blir att kärnkraften egentligen kommer att försvinna och att vi kommer att importera kolkraftsdriven el från andra länder, då är det dåligt för Sverige, säger Ulf Kristersson.

Partierna bakom energiöverenskommelsen ska ses i slutet av april. Moderaterna kräver att frågan om kärnkraftens framtid tas upp vid det tillfället, annars hotar M att lämna uppgörelsen.

– Om vi inte kan enas om att kärnkraften behövs i Sverige och att kärnkraften ska vara kvar kommer kärnkraftsbranschen uppfatta att politiken är osäker på om den vill ha kärnkraft eller inte, säger Ulf Kristersson.

Han framhåller att det hänt saker sedan energiöverenskommelsen slöts 2016. Dels har flera klimatforskare lyft frågan om kärnkraftens framtid, dels ökar elektrifieringen av samhället.

– Då är det uppenbart att vi har två energislag som ger stabilitet: vattenkraften och kärnkraften. Då måste energiuppgörelsen, om den ska skapa långsiktighet, understryka att de två kraftslagen kommer vi att slå vakt om, säger han.

Är du alltså öppen för att indirekt eller direkt subventionera kärnkraften?

– Jag är öppen för att se över hela kärnkraftsfrågan under premissen att Sverige långsiktigt ska ha kvar kärnkraften, säger Ulf Kristersson.

Läs mer: 

Moderaterna vill skapa ny svensk modell 

Annie Lööf om M:s hot