Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/moderaterna-riktar-misstroendeforklaring-mot-strandhall-s/

Politik

Moderaterna riktar misstroendeförklaring mot Strandhäll (S)

01:43. Annika Strandhäll gav Försäkringskassans chef Ann Marie Begler sparken. Nu väcker moderaterna misstroende mot socialförsäkringsministern.

Moderaterna väcker misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Detta sedan Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler sparkats från sin post. Omröstningen kommer att ske tisdagen den 28 maj, meddelar talmannen Andreas Norlén.

Rätta artikel

Under statsminister Stefan Löfvens frågestund i riksdagen på torsdagen meddelade Moderatledaren Ulf Kristersson att partiet formellt kommer att väcka misstroende mot Annika Strandhäll (S). Bakgrunden är kritik mot avsättningen av Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler. Moderaterna menar att de inte kunnat få ett godtagbart svar på varför Begler sparkades.

– Vårt tålamod är slut. Vårt förtroende är förbrukat. Vi yrkar på att riksdagen ska förklara att Annika Strandhäll inte har riksdagens förtroende, säger Ulf Kristersson (M).

KD-ledaren Ebba Busch Thor uppger att partiet kommer att stödja Moderaternas misstroendevotum mot socialförsäkringsministern.

”Uppgifterna om hur Annika Strandhäll har skött styrningen av Försäkringskassan har inte bemötts tillfredsställande av regeringen. Förtroendet är förbrukat. Kristdemokraterna kommer att stödja Moderaterna i ett misstroendevotum.”, skriver Busch Thor på Twitter.

Sedan tidigare pågår en granskning i konstitutionsutskottet om hur det gick till när Ann-Marie Begler blev av med uppdraget. Hans Ekström (S), KU:s vice ordförande, kallar Moderaternas misstroendeförklaring mot socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) för ”desperat”. 

”KU:s betänkande presenteras om mindre än en månad. Det är desperat att inte invänta det. Det framstår som att Ulf Kristersson använder misstroendevotum av valtaktiska skäl”, skriver Ekström i ett mejl till DN.

Sverigedemokraterna uppger att de troligtvis kommer att stödja misstroendeförklaringen.

– Om inte Strandhäll lyckas leverera en väldigt klargörande version nu som ställer saken i ett annat ljus, så har jag svårt att se att vi kommer landa i någon annan slutsats än att vi stödjer misstroendeförklaringen, säger Mattias Karlsson (SD) till TT.

V-ledaren Jonas Sjöstedt säger att han inte tycker att det finns grund för att rikta misstroende mot Strandhäll.

– Vi ser avskedandet av Begler som politiskt, i hur regeringen hade behandlat sjuka och sen lät Begler gå som syndabock. Det stod klart redan då. Det pågår ju en granskning i KU och skulle det komma fram saker där som ändrar den bilden så skulle det kunna ändras, men nu ser vi inte att det finns grund för misstroende, säger Jonas Sjöstedt (V).

Centerpartiet uppger för TT att de kommer att diskutera frågan om misstroende i sin riksdagsgrupp. Liberalerna avvaktar också med besked, uppger de för TT. 

Riksdagens talman Andreas Norlén har meddelar att omröstningen om misstroendeförklaringen mot Strandhäll kommer att hållas tisdag den 28 maj klockan 12. 

– Det krävs att minst en tiondel av riksdagens ledamöter står bakom att frågan väcks, alltså minst 35 som det var i det här fallet. Det som lämnades in i dag hade 42 ledamöter skrivit på, säger Johan Welander, kammarsekreterare vid riksdagens centralkansli.

Men sedan krävs det att mer än hälften av riksdagens ledamöter stödjer misstroendevoteringen.

– Får du 175 som stödjer yrkandet så vinner du bifall, säger Johan Welander.

M och KD samlar tillsammans 92 mandat, tillsammans med SD blir det 154 mandat. 

DN har i en rad artiklar under förra våren kunnat avslöja flera omständigheter kring petningen av Begler. Bland annat hur Annika Strandhäll (S) erbjöd Ann-Marie Begler ett toppjobb som generaldirektör för Pensionsmyndigheten kort innan hon sparkades. 

Begler berättade i en första intervju med DN efter beskedet, att hon själv blev förvånad över beslutet och att hon fick sluta eftersom regeringen var rädd att förlora valet på grund av debatten kring Försäkringskassan. Annika Strandhäll (S) har å sin sida sagt att synpunkterna på Försäkringskassans styrning tagits upp flera gånger.

Läs mer: Utfrågning i KU om hur Begler sparkades 

Läs mer: Ann-Marie Begler i sin första intervju efter att hon sparkats från Försäkringskassan