Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Moderaterna satsar på sänkt skatt och sänkta bidrag

Kraftigt sänkta inkomstskatter och rejält sänkta bidrag. Det är huvudpunkterna i Moderaternas skuggbudget.

- Jag ser framför mig att vi ska fortsätta att sänka skattetrycket, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Som fjärde och sista alliansparti presenterade Moderaterna på torsdagen sin skuggbudget för de kommande tre åren. M satsar i första hand på att sänka inkomstskatten. Det handlar både om ytterligare ett jobbskatteavdrag för alla som arbetar och att höja gränsen för när man ska börja betala statlig skatt.

- Det här är den största skattereformen sedan 2007 och den största bidragsreformen sedan socialtjänstlagen 1980, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna vill sammanlagt sänka skatten på inkomster med cirka 24 miljarder kronor nästa år. Därutöver vill M införa ett särskilt jobbskatteavdrag för dem som är över 64 år på 2,6 miljarder kronor.

- Det har en god sysselsättningseffekt att de som är erfarna stannar längre på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

För att finansiera skattesänkningarna vill M bland annat ändra rejält i bidragssystemen. A-kassan ska sänkas, taket i sjukförsäkringen återinföras och det så kallade aktivitetsstödet ska upphöra vid arbetslöshet som är längre än tre år.

- Aktivitetsstödet är i dag ett stöd som man kan få i evighet. Vi menar att arbetsmarknadspolitiken har en gräns på tre år. Längre än så ska man inte ha det här stödet, säger Elisabeth Svantesson.

Prognoser pekar på att välfärden behöver tillföras cirka 20 miljarder per år 2022 för att den kvalitet som finns i dag ska kunna upprätthållas. Samtidigt vill M sänka skatterna med ett ännu större belopp.

Hur går det ihop?

- Vi gör två saker samtidigt. Vi sänker skatter för de som arbetar och vi höjer resurserna till välfärden. Det går att göra om man prioriterar.

Hur då?

- Vi har en stor bidragsreform och vi säger nej till regeringens ineffektiva arbetsmarknadspolitik, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaterna godtar regeringens förslag om att höja barnbidraget med 200 kronor i månaden men vill höja momsen på livsmedel från 12 till 14 procent.

- Ett ansvarsfullt parti måste också kunna finansiera sina satsningar. Vi gör det bland annat genom höjd moms. Höjd skatt på konsumtion är bättre än höjd skatt på arbete, säger Elisabeth Svantesson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.