Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/moderaterna-tvekar-om-migrationssamtal/

Politik

Moderaterna skeptiska till migrationssamtal

”Det går inte att göra överenskommelser med Moderaterna om politik som inte löser problemen”, säger Ulf Kristersson (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT

VÄSTERÅS. Moderaterna tror inte att de blocköverskridande samtalen om migrationen leder till resultat.

– Om regeringen vill ha stöd för sin politik så får de inte det av oss, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna inledde på torsdagen sin partistämma i Västerås och M-ledaren Ulf Kristersson pekade ut migrationspolitiken som en av de viktigaste prioriteringarna för framtiden.

Senare i höst ska riksdagspartierna på allvar inleda samtal om den framtida migrationspolitiken men Moderaterna är skeptiska till att det finns förutsättningar att komma överens. Ulf Kristersson pekar på att Miljöpartiet och Socialdemokraterna står långt ifrån varandra i migrationsfrågan. 

– Om regeringspartierna uttryckligen motsäger varandra om vart Sverige är på väg så säger det något om förutsättningarna för sådana samtal. Det enda vi vet är att regeringen går in med en beställning om att en ny skyddsgrund ska inrättas. Redan där har man bestämt att det ska bli en ökad invandring som en konsekvens av detta. Det tycker jag är fel ingångsvärde för samtalen, säger Ulf Kristersson.

Vad är M:s viktigaste prioritering i samtalen?

– Det enskilt viktigaste vore att säga att invandringen till Sverige nu ska minska. Att sätta ett volymmål för vad Sverige klarar av just nu. Vi tycker att de nordiska länderna är ett rimligt riktmärke. Att 42.000 i asyl- och anhöriginvandring är alldeles för många. Det krävs en dramatisk minskning av detta. Då kan man inte gå åt andra hållet och säga att vi ska utöka skyddsgrunderna för att komma till Sverige.

Är det inte bättre att stanna kvar i samtalen för att få igenom en del av er politik?

– Om regeringen vill ha stöd för sin politik så får de inte det av oss. Om det krävs stora kompromisser för att skapa något som är genuint hållbart så är samtal meningsfulla, säger Ulf Kristersson och understryker att en urvattnad kompromiss inte får den hållbarhet som krävs. 

Nyligen lämnade M samtalen om åtgärder mot gängkriminaliteten och hoppade även av försvarsberedningen. M har dessutom hotat med att lämna energiöverenskommelsen.

Vad tror du att det ger för bild av M som ett statsbärande parti om ni hoppar av så många överenskommelser?

– Det går inte att göra överenskommelser med Moderaterna om politik som inte löser problemen. Det är inte mer eller mindre krystade samtal eller överenskommelser som ska lägga någon slags slöja över problemen. För oss är det viktiga inte att man kommer överens, utan vad man kommer överens om.

Maria Malmer Stenergard (M). Foto: Jessica Gow/TT

Maria Malmer Stenergard är en av Moderaternas två ledamöter i de migrationspolitiska samtalen. Hon framhåller att synen på migration är en ödesfråga för Sverige och att det krävs stramare politik för att klara av de integrationsproblem som vi har.

– För oss är det avgörande var Socialdemokraterna landar i den här frågan. Vi vill gärna se att vi och S utgör grunden i den här utredningen för då kan vi se att vi får den långsiktighet som Sverige behöver. Om S landar där Miljöpartiet och Centerpartiet vill så kommer det att bli väldigt svårt att komma överens, säger Maria Malmer Stenergard.

Moderaterna vänder sig mot att regeringspartierna samt Centern och Liberalerna vill förhandla in en ny grund för att få uppehållstillstånd. Enligt M skulle det innebära att invandringen till Sverige skulle öka. 

– Det är obegripligt i ett läge där Sverige behöver ha en stramare migrationspolitik, säger Maria Malmer Stenergard. 

Statsminister Stefan Löfven (S) har vid upprepade tillfällen sagt att Sverige inte ska ha ett flyktingmottagande som väsentligen avviker från övriga EU-länder. Moderaterna vill att Sveriges flyktingmottagande istället anpassas efter de nivåer som övriga nordiska länder har.

– Vi måste ner på en lägre nivå än den europeiska. Vi kan inte väsentligen avvika från de länder som ligger i vår absoluta närhet för det påverkar vart människor söker sig. Jag tror inte att det är realistiskt att landa så generöst som europeiska nivåer skulle innebära, säger Maria Malmer Stenergard.

Läs mer: 

M vill skärpa regler för försörjningsstöd till nyanlända

Sabuni: Sveriges migrationslagar måste vara i linje med de andra nordiska länderna