Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Moderaterna varnar för ny flyktingvåg

Foto: Lotta Härdelin

Moderaterna som anser att id-kontrollerna avskaffats alltför snabbt varnar nu för en ny flyktingvåg till Sverige. Men regeringen pekar på att antalet asylsökande som kommit under senaste veckan inte är högre än under de 16 månader när id-kontrollerna fanns.

När beslutet om att införa id-kontrollerna fattades i riksdagen 2015 fick regeringen bara stöd av Sverigedemokraterna, vars partiledare Jimmie Åkesson i torsdagens DN krävde att de skulle återinföras ”snarast”.

Moderaterna var och är splittrade i frågan. I Skåne har moderata företrädare varit emot id-kontrollerna från början, men när de överraskande avskaffades av regeringen förra veckan var den moderata partiledningen kritisk och varnade för att polisens resurser är otillräckliga.

Läs också: Polisen tar in civila för gränskontroller

På torsdagen stod det klart att polisen på grund av resursbrist inte kan utföra de planerade gränskontrollerna på tågen mellan Köpenhamn och Malmö. I stället måste de göras när tågen står stilla, vilket är ett bakslag för alla Öresundspendlare eftersom den förlängda restiden under id-kontrollerna kvarstår.

– I nuläget finns inte personalresurser, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till Sydsvenskan.

Samtidigt varnar Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell för att avskaffandet av id-kontrollerna kan leda till en ny stor flyktingvåg liknande den hösten 2015 när det som mest kom nästan 10.000 flyktingar i veckan till Sverige. Om sex månader ska Sverige också enligt EU-kommissionen ha tagit bort gränskontrollerna.

– Den här flyktingkrisen är inte över. Vi har ingen aning om hur Europa ser ut om sex månader, säger Johan Forssell till DN.

Han tror att framför allt antalet ensamkommande kan öka eftersom regeringen nyligen också gav besked att asylsökande ungdomar får gå klart gymnasiet.

– Det har inte ens gått två år med den tillfälliga lagen och regeringen börjar redan ta steg där man mjukar upp detta, säger Forssell.

Han säger sig dela den verklighetsbeskrivning som den tidigare migrationsministern Tobias Billström (M) gör i en intervju i torsdagens Sydsvenskan där han föreslår en skärpning av reglerna för anhöriginvandringen och anser att antalet asylsökande – som enligt Migrationsverkets prognos beräknas till drygt 20.000 under 2017 – är alltför många med tanke på att många kommuner enligt honom är hårt ansträngda.

Under de första sju dagarna efter att id-kontrollerna avskaffades den 4 maj kom 434 asylsökande, enligt Migrationsverkets statistik.

– Det är en tydlig ökning, menar Johan Forssell.

Ökningen är 35 procent jämfört med veckan innan, men ligger ungefär på samma nivå som jämförbara perioder under januari-april, påpekar regeringen.

– Det är som en normal vecka. Om vi skulle se en kraftig ökning är vi beredd att agera snabbt och återinföra id-kontroller, sade migrationsminister Morgan Johansson (S) i riksdagens frågestund.

Frans Timmermans, EU-kommissionens första vice ordförande, betonade i samband med ett Stockholmsbesök på torsdagen att id-kontrollerna är ett nationellt beslut.

– Nu får vi se hur det utvecklar sig och hur svenska regeringen agerar, säger Timmermans.

Fakta. Gränskontroller

Efter den stora flyktingvågen hösten 2015 infördes id-kontroller av resenärer på kollektiva färdmedel mellan Danmark och Sverige den 1 januari 2016. Id-kontrollerna togs bort den 4 maj samtidigt som gränskontrollerna, som infördes den 4 januari 2016, skulle skärpas och bli "hundraprocentiga", enligt regeringen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.