Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Moderaterna vill införa lämplighetsprov för lärare

Moderaterna vill införa ett ”lämplighetstest” på landets lärarutbildningar. ”Jag tror att tiden är mogen nu”, säger partiets utbildningspolitiske talesman Tomas Tobé.

I dag, tisdag, är sista ansökningsdag till lärarutbildningarna. Antalet sökande har ökat med 40 procent sedan 2006, men fortfarande råder en allvarlig brist på lärare i många kommuner. Inte minst i NO-ämnen och matematik.

Moderaterna menar dock att det är dags att börja gallra hårdare bland dem som söker.

– Vi noterar att vi har ett antal studenter som kommer in på lärarutbildningen som saknar pedagogisk talang och förmåga att uttrycka sig. Då är det lika bra att de får reda på det tidigt, säger Tomas Tobé (M) till DN.

Han föreslår därför ett så kallat lämplighetstest, liknande det som de sökande till lärarutbildningen i Finland får göra. Tanken är att de sökande där ska visa prov på pedagogisk förmåga, innan de blir antagna.

– I Finland är det oerhört många som söker till lärarutbildningen – bara en av tio antas – och där är vi inte än. Men det här skulle ändå kunna vara en statushöjande insats för läraryrket i Sverige, tror vi, säger Tomas Tobé.

Har ni stöd från de andra regeringspartierna för det här förslaget?

– Ja, jag upplever det som att vi har stöd hos Allianspartierna och även bland de båda lärarfackliga organisationerna.

Och på lärarutbildningarna?

– Vi måste göra detta i dialog från lärarutbildningarna. Där har det varit blandade reaktioner. En del är oroade för att det kan bli svårt att fylla alla platser. Men jag tror att tiden är mogen för det här nu, säger Tomas Tobé.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.