Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/moderaterna-vill-skapa-en-ny-svensk-modell/

SVENSK POLITIK

Moderaterna vill skapa en ny svensk modell

Partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas sverigedagar på fredagen.
Partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas sverigedagar på fredagen. Foto: Linn Malmén/TT

Karlstad. Med nygammal logga och ett budskap om en ny svensk modell vill Moderaterna ta sig an framtidens politiska utmaningar.

– Vi har räddat den svenska modellen förut, nu ska vi ta tag i den igen, säger M-ledaren Ulf Kristersson

Under fredag och lördag håller Moderaterna möte i Karlstad för 1 300 partimedlemmar från hela landet. I samband med mötet lanserar partiledaren Ulf Kristersson en ny inriktning som ska prägla Moderaternas politik den närmaste tiden: Den nya svenska modellen.

– Det här är vår stora uppgift. Redan i dag och i morgon, under hela mandatperioden och det kommande decenniet: En ny svensk modell, sade Ulf Kristersson i sitt tal inför Sverigemötet.

Arbetet ska kretsa kring fem områden:

● Trygghet.

● Miljö och klimat.

● Jobb och företagande.

● Integration.

● Sverige ska hålla ihop.

Just integrationen är en nyckelfråga i det kommande arbetet enligt Ulf Kristersson.

– Integrationen är vår tids ödesfråga. För om vi fortsätter att misslyckas får det enorma konsekvenser. Med vuxna som aldrig blir föredömen för sina barn och barn som alltid kommer att oroa sina föräldrar, sade Kristersson.

På dagens DN debatt presenterade Moderatledaren en integrationskommission som ska ta fram ny politik för att stärka integrationen i Sverige. Kommissionen ska under drygt ett års tid arbeta med att ta fram nya förslag. Enligt Kristersson är målet världens bästa integrationspolitik.

Det handlar om en rad åtgärder som till stora delar utgår från att det ska ställas högre krav på människor som kommer till Sverige.

– Det är inte så att Sverige kommer att anpassa sig till er. Ni behöver anpassa er till Sverige, sade Kristersson.

Han anser att språket är den främsta nyckeln till lyckad integration och att kraven måste öka på alla som bosätter sig i Sverige eller redan bor här och har bristande språkkunskaper.

– Ja, bokstavligt talat tvingas. Vi kan inte acceptera att människor går på bidrag för att de inte kan arbeta eftersom de inte kan svenska språket, sade Kristersson.

Under Sverigemötet presenterade Moderaterna också en nygammal logotyp, det klassiska M:et ska ersätta de senaste årens ”Nya Moderaterna” som skapades .

– Vårt ikoniska M är en otroligt bra symbol för vår uppgift och för den nya svenska modellen. Här finns de långa linjerna bakåt och framåt, sade Ulf Kristersson.

Läs mer:

Moderaterna vill vinna tillbaka de stora städerna

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt