Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Moderaterna vill stoppa terrorism med utökad kameraövervakning

Anna Kinberg Batra (M).
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Noella Johansson/TT

Utökad kameraövervakning på allmän plats och större befogenheter för säkerhetspolisen att använda signalspaning. Det är två av kraven som Moderaterna har med sig i förhandlingarna om terrorbekämpning som inleds på måndag.

Drygt två veckor efter attentatet på Drottninggatan i Stockholm inleder sex av riksdagspartierna samtal om skärpta åtgärder för att bekämpa terrorbrott. Hittills har det inte uppstått någon politisk konflikt kring vad som bör göras. Partierna som möts har dessutom redan en gemensam överenskommelse om åtgärder mot terrorism.

Nu börjar dock partierna positionera sig inför samtalen och lyfter fram sina egna hjärtefrågor. Moderaterna har fem prioriterade punkter med sig till överläggningarna på måndag:

• Skärpta straff för brott med terrorkoppling.

• Ökade resurser till FRA och Must.

• Högre prioritet för riskbedömningar av personer som fått avvisningsbeslut.

• Större möjlighet för Säpo att använda signalspaning.

• Öka polisens möjlighet till kameraövervakning.

– Ska vi vara rädda om ett öppet och tryggt samhälle så kräver det hårdare tag mot dem som försöker ta det ifrån oss, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Regeringen har sedan tidigare tillsatt en utredning om ökad möjlighet till kameraövervakning på allmän plats och de borgerliga har markerat i riksdagen att polisen bör få använda kameraövervakning i större utsträckning. Moderaterna vill gå ett steg längre och ge polisen möjlighet att själva kunna förstärka med kameraövervakning där det behövs.

– Det här handlar om att trygga säkerheten på offentlig plats, säger Anna Kinberg Batra.

Hon medger att ökad övervakning kan innebära integritetsproblem men att säkerheten ändå motiverar sådana åtgärder.

– Den största integritetskränkningen sker ju genom terrorbrottet som sådant. Om hotet från terrorismen gör att man inte vågar gå ut och träffa sina kompisar på offentlig plats, då har terrorismen nått framgångar över oss. Då tycker jag att övervakningskameror är ett rimligt medel, säger Anna Kinberg Batra.

Läs mer: MP-krav: Använd fotboja i kamp mot terrorn

Moderaterna vill även att säkerhetspolisen ska kunna få information från signalspaning samtidigt som det pågår förundersökning.

– Vi behöver stärka våra möjligheter att upptäcka hoten som terrorismen utgör. Inte minst hot som kommer utifrån, säger Anna Kinberg Batra.

Regeringen har varit tveksam till att tillåta signalspaning parallellt med förundersökning eftersom det skulle kunna röja FRA:s arbetsmetoder i samband med rättegång. Även Centern har tidigare varit skeptiska.

Moderaterna vill också se över sekretesskraven mellan Migrationsverket, polisen och säkerhetspolisen för att lättare kunna bedöma om personer med avvisningsbeslut utgör en säkerhetsrisk. I förra veckan ställde Miljöpartiet samma krav inför de kommande samtalen. MP vill också pröva möjligheten att använda elektronisk fotboja för personer som fått avvisningsbeslut och anses utgöra ett säkerhetshot men det är Moderatledaren skeptisk till.

– När någon utgör en säkerhetsrisk är det bättre att kunna använda förvar. Det allra bästa är att man åker hem så fort som möjligt, säger Anna Kinberg Batra.

Läs mer: Anders Ygeman (S): Terrorsamröre ska vara kriminellt

Hon kan inte se att det finns så stora skillnader mellan partierna att de inte skulle kunna komma överens i de kommande samtalen.

– Jag tror det finns en stor efterfrågan och förväntan på att vi stärker Sveriges beredskap och förmåga att skydda oss mot terrorism, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.