Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/moderaterna-vill-utesluta-pilthammar/

Politik

Moderaterna vill utesluta Pilthammar

Emilie Pilthammar (M). Foto: Johan Nilsson/TT

Moderaterna i Blekinge har enhälligt röstat för att utesluta Emilie Pilthammar, som hoppat av som kommunalråd efter den hårt kritiserade ”sexbilden” i Sölvesborg. På sin blogg skriver Pilthammar att hon redan lämnat partiet.   

Det har stormat om lokalpolitiken i Sölvesborg sedan kommunalrådet Emilie Pilthammar i helgen lade ut en bild på Facebook som förde tankarna till gruppsex. Pilthammar poserade tillsammans med Peter Thyrén (SD) och Niklas Joelsson (M) och samtliga har nu lämnat sina politiska poster.

På tisdagskvällen höll Moderaternas i förbundsstyrelsen i Blekinge ett krismöte. Samtliga röstade för att utesluta Emilie Pilthammar.

– Hon har kört sitt eget race fullständigt och det har skadat partiet, säger Roger Fredriksson, förbundsordförande för Moderaterna i Blekinge till SVT. 

Niklas Joelsson, som redan hoppat av uppdraget som ordförande i barn- och utbildningsnämnden, uppmanas att ta em timeout från kommunfullmäktige i Sölvesborg.

 – Jag betedde mig omdömeslöst och respektlöst under ett ögonblick. Detta får konsekvenser och jag tar fullt ansvar för dessa. Ett sådant beteende ska inte förknippas med Sölvesborgs kommuns barn- och ungdomsverksamhet, säger han till Sydöstran.

Emilie Pilthammar skriver på sin blogg att hon redan har lämnat Moderaterna: ”I går tog jag ett beslut som i grunden förändrade hela bilden av mig själv. Jag valde att gå ur det parti jag under så många år har förespråkat.”

Emilie Pilthammar har varit aktiv i Moderaterna i 20 år. På tisdagen valde även hennes mamma Inger Pilthammar att lämna alla sina uppdrag för partiet.

Den tredje personen på ”sexbilden”, Peter Thyrén (SD), har lämnat sitt uppdrag som ordförande i fritids- och kulturnämnden. Hans beslut välkomnades av kommunalrådet Louise Erixon (SD).

DN söker Emilie Pilthammar.

Läs mer: Emilie Pilthammar fick ett hjärnsläpp”