Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Moderaternas krav på Löfven

Stefan Löfven måste visa hur han ska få i genom sin budget. Annars släpper inte Moderaterna fram honom som statsminister.

Under valrörelsen lovade Moderaterna att släppa fram Stefan Löfven som statsminister om de tre rödgröna partierna blir större än alliansen. Den linjen står fast, sade Moderaternas gruppledare Anna Kinberg-Batra, efter mötet med riksdagens talman på onsdagsförmiddagen.

Men Moderaterna har ett villkor för att lägga ner sina röster i en kommande statsministeromröstning.

– Vi är beredda att släppa fram Stefan Löfven som regeringsbildare under förutsättning att han också kan visa att han har förmåga att få i genom en budget, säger Anna Kinberg-Batra.

Exakt vilka garantier Moderaterna behöver vill inte Anna Kinberg-Batra gå in på.

– Det är upp till Stefan Löfven. Det är upp till honom att återkomma och presentera innehåll, säger hon.

M-gruppledaren uttrycker sig luddigt när det gäller möjligheten att i efterhand plocka ut delar av en kommande regeringsbudget. Anders Borg och Fredrik Reinfeldt var mycket hårdare i den frågan under valrörelsen.

– Vi vill lägga vårt valmanifest till grund för en gemensam budgetmotion och respektera riksdagsordningen, det vill säga att budgeten behandlas som en helhet. Det respekterar vi och det är vår utgångspunkt, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.