Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Moderaternas sämsta siffror på ett år

Moderaterna tappar kraftigt i DN/Synovates senaste väljarbarometer och får sitt sämsta resultat sedan valet. Samtidigt har de borgerliga småpartierna fortsatta problem. Kristdemokraterna är fortsatt under riksdagsspärren och Folkpartiet får sin lägsta opinionssiffra på tre år.

Ända sedan valet har Moderaterna legat stabilt över valresultatet i DN/Synovates opinionsmätningar. I septembermätningen får M 31,7 procent av rösterna och ligger fortfarande över siffran från riksdagsvalet för ett år sedan. Men jämfört med augustimätningen innebär det ett tapp med hela 5,2 procentenheter, en statistiskt säker nedgång.

– Moderaternas nedgång är större än väntat. Den ekonomiska krisen gynnade Moderaterna inledningsvis. Men därefter har regeringen kommit med en budget utan några stora nyheter. Därför har diskussionen mer handlat om att Moderaterna framstår som ett parti som är idétrött, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate.

Septembersiffran är den säms- ta för M sedan valet och innebär att Socialdemokraterna nu åter är största parti. S får 34,1 procent (+1,3) i septembermätningen och noterar därmed sin högsta siffra sedan april 2009. Så sent som i januari hade S stöd av bara 27 procent av väljarna.

– S plockar väljare från både M och MP och har ökat i små steg under hela året. Trenden är uppåtgående, säger Nicklas Källebring.

DN/Synovates septembermätning är ytterligare ett bevis på de två stora partiernas nuvarande dominans i väljarkåren. Samtliga övriga riksdagspartier ryms i ett spann mellan 3,8 och 8,3 procent.

I och med partiledarbytet har Centerpartiet synts mycket och den nya C-ledaren Annie Lööf har fått stort utrymme i många medier utan att det gett något riktigt lyft för partiet. C har visserligen klättrat tillbaka över 4-procentspärren och får nu 5,4 procent (+1,6) men det är en uppgång som inte är statistiskt säkerställd.

– Det är på tok för tidigt att tala om någon Annie-effekt, säger Nicklas Källebring.

Regeringskollegerna i Kristdemokraterna har det fortsatt jobbigt och ligger fortfarande under 4-procentsspärren. Den svaga opinionsutvecklingen har lett till att fler och fler kristdemokrater den senaste tiden krävt partiledaren Göran Hägglunds avgång.

Folkpartiet har länge legat stabilt mellan 6 och 8 procent men närmar sig nu de andra små allianspartierna genom att hamna på 5,5 procent (–2,0) i septembermätningen. Det är FP:s sämsta notering sedan november 2008.

I den senaste mätningen tappade Sverigedemokraterna kraftigt i stöd. Det tolkades då som en effekt av terrorattentatet på Utøya i Norge och att gärningsmannen uttryckt beundran för SD.

Septembermätningen innebär en återgång till mer normala nivåer för SD. Partiet får 5,1 procent (+2,2), en statistiskt säker uppgång.

Vänsterpartiet klättrar åter över fyraprocentsspärren och får 4,9 procent (+1,2). MP ligger i stort sett stilla och får 8,3 procent (–0,1). Ställningen mellan blocken är 47,3–46,4 till de rödgrönas favör.

DN/Synovates septembermätning bygger på 2 685 telefonintervjuer genomförda under perioden 12–28 september.

Socialdemokraterna åter det största partiet

Om det var val i dag, vilket part skulle du rösta på då?

S: 34,1 (+1,3)

V: 4,9 (+1,2)

MP: 8,3 (–0,1)

SD: 5,1 (+2,2)

C: 5,4 (+1,6)

FP: 5,5 (–2,0)

KD: 3,8 (+0,5)

M: 31,7 (–5,2)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.