Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Moderatledaren vill göra upp med regeringen om ett tiggeriförbud

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill införa tiggeriförbud med regerings hjälp.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill införa tiggeriförbud med regerings hjälp. Other: Alexander Larsson Vierth/TT

M-ledaren Ulf Kristersson vill komma överens med regeringen om att införa ett förbud mot tiggeri. Helst vill han lösa frågan innan höstens val, skriver Aftonbladet

Nyligen höll Moderaterna stämma där de röstade om att förbjuda tiggeri i Sverige. Ingen av de andra allianspartierna står bakom förslaget, i stället tror M-ledaren att lösningen finns på andra sidan den partipolitiska blockgränsen. 

Till Aftonbladet säger Ulf Kristersson att Moderaterna tillsammans med den rödgröna regeringen skulle kunna lösa frågan redan före valet nästa höst och att partiet är berett att hjälpa till för att hitta en bra politisk kompromiss för att gemensamt förbjuda tiggeriet.

Ulf Kristersson hoppas nu att regeringen vill inleda förhandlingar. 

– Jag tycker att det finns flera dimensioner i den här frågan. Men man ser också alla de problem som följer i tiggeriets spår, hur människor utnyttjas och den kriminalitet som sprider sig. Vi måste stoppa tiggeriet, det är inte värdigt i Sverige. Då tror jag att man ska ta ett gemensamt politiskt ansvar för detta så att vi gör det som är rätt, säger Kristersson till Aftonbladet.

Den senaste tiden har flera fall av människohandel i samband med tiggeri avslöjats. I ett av de större fallen inleds häktningsförhandlingar i Växjö tingsrätt i dag, fredag. Det rör ett nätverk som misstänks ha utnyttjat tiggare från Bulgarien i Sverige och som har fört ut miljontals kronor ur landet. 

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att tiggeriet måste få ett stopp och öppnat upp för flera olika modeller, bland annat med ett förbud, skriver Aftonbladet.

Även Barn- och äldreminister Åsa Regnér (S), ansvarigt statsråd, har tidigare sagt till DN att hon inte utesluter ett tiggeriförbud för att få stopp på problemet att människor utnyttjas. Samtidigt hänvisade ministern till regeringens lagskärpning mot människohandel och att man har gjort det lättare att avhysa olagliga bosättningar.

– Vi har valt att vidta de här åtgärderna. Behöver vi göra mer kommer vi göra det, sade Åsa Regnér till DN.

Inom kort kommer justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) lägga fram ett förslag om att förbjuda människor att tjäna pengar på andras tiggeri. Regeringen har också uppmanat folk att inte lägga pengar i muggarna utan i stället skänka dem till hjälporganisationer för att få färre tiggare på de svenska gatorna.

Läs mer: Regeringen: Ge inte pengar till tiggare.

Åsa Regnér vill bara ge en skriftlig kommentar om hur regeringen ställer sig till Ulf Kristerssons förslag:

”Som jag sa tidigare i höst tycker jag att vi ska diskutera tillsammans hur vi kan göra mer saker både för att tiggeriet ska upphöra i Sverige, men också hur utsattheten kan upphöra, och det gör jag gärna med andra partier. Jag kommer gärna till utskottet om ledamöterna vill det för att berätta om regeringens arbete för utsatta EU-medborgare och för att ha en dialog.”

Inom det Socialdemokratiska partiet finns ett kongressbeslut sin togs i våras om att se över ordningslagen så att likvärdiga regler ska gälla i alla kommuner för att kunna ha lokala tiggeriförbud.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.