Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Möjligt att Nuder ser det här som ett bra läge”

Pär Nuder.
Pär Nuder. Foto: Anette Nantell
Håkan Juholt avgår som partiledare för Socialdemokraterna. Och efterträdaren kan mycket väl vara en av dem som tackade nej till frågan förra gången. ”Det är mycket möjligt att Pär Nuder kan se det här som ett bra läge”, säger statsvetaren Jenny Madestam till DN.se.

Lördagens presskonferens med Håkan Juholt blev den sista med honom som partiledare.

– Med största sannolikhet kommer väl någon ur verkställande utskottet (VU) då att träda in som en temporär lösning fram till kongressen 2013, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, till DN.se.

Antingen får den tillfälliga lösningen – som också kan bli partisekreteraren Carin Jämtin – sitta kvar över valet 2014, eller så utser man en ny partiledare i samband med kongressen.

Att hitta en ny, långsiktig partiordförande blir hur som helst en utmaning, säger Madestam.

– Bara det att hitta Håkan Juholt var svårt, det vill säga en person som hela partiet kan enas kring. Pär Nuder och Tomas Eneroth bedömdes ju vara sådana namn men ingen av dem ville. Om de fortfarande inte vill så är man ju i samma läge, med olika delar av partiet som vill ha olika personer.

Men den djupa krisen inom Socialdemokraterna kan möjligen göra att man till slut får den partiledare man tidigare önskade.

– Det är inte helt otänkbart. Det är mycket möjligt att en sådan person som Pär Nuder kan se det här som ett bra läge där partiet kommer att sluta upp bakom honom. För det är naturligtvis så att partiet befinner sig i en desperat situation, ett väldigt kritiskt läge. Den som kommer in kommer ju att ses lite som ett slags räddare.

Nuder, Tomas Eneroth, Thomas Östros och kanske Mikael Damberg är troliga Juholt-efterträdare enligt Jenny Madestam.

Men drömlösningen enligt många socialdemokrater är däremot föga trolig.

– Margot Wallström är ju den här personen som Socialdemokraterna i fantasin har målat upp som den här fantastiska personen som skulle vara en utmärkt ledare. Men egentligen vet ju ingen hur hon skulle vara som ledare. Jag menar, hon var statsråd ett kort slag och det var inte direkt revolutionerande. Det där är mer något som har funnits i fantasin, och jag tror inte att hon är intresserad.

Madestam poängterar att en Juholt mindre inte löser det grundläggande problemet.

– Man måste nog börja prata politik och fundera över vilken roll Socialdemokraterna i dagens samhälle ska ha. Utifrån den visionen de har av samhället i dag och i framtiden måste de komma fram till vilka politiska reformer som faller naturligt utifrån den ambitionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.