Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Morgan Johansson: Effektivt med övervakningskameror i utsatta områden

Övervakningskameror i utsatta områden är effektiva både för att få fram bevis i brottsutredningar och för att förebygga brott. Det anser justitieminister Morgan Johansson (S). Han är stolt över att kamerorna har ökat kraftigt på senare tid. Men oppositionen anser att arbetet går för långsamt.

– Den här mandatperioden har inneburit ett genombrott för kameraövervakning. Just nu sitter det uppe mer kameror än någonsin tidigare, säger Morgan Johansson till DN.

Han anser att övervakningskameror har stor betydelse i många brottsutredningar. De bidrog till att Rakhmat Akilov snabbt kunde gripas efter terrorattacken på Drottninggatan i april i fjol. Polisen i Skåne har också förhoppningar om att intressanta personer i de nu aktuella gruppvåldtäkterna i Malmö kan finnas på bild.

– Kamerorna är både effektiva för att klara upp brott, men också för att förebygga brott i de utsatta områdena. En del säger att kamerorna bara gör att brottsligheten flyttar. Men ju svårare du gör för att begå brott och öka upptäcktsrisken desto mer kan brottsligheten pressas tillbaka, tror justitieministern.

Från oppositionen har kritiken mot regeringen varit hård för att reglerna för övervakning inte har ändrats tillräckligt snabbt. Allianspartierna och Sverigedemokraterna anser att fler övervakningskameror behövs. I somras krävde Moderaterna att 50 miljoner skulle satsas på övervakningskameror i de mest utsatta områdena. Därifrån har kritiken mot regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet handlat om att arbetet går för långsamt.

Strax före jul tillsatte regeringen en ny utredning som ska se över möjligheterna för polisen att slippa ansöka om tillstånd för övervakningskameror. I framtiden kan det räcka med en anmälan. Utredningen ska vara klar i augusti.

Regeringens beslut fick justitieutskottets ordförande Tomas Tobé (M) att anmäla Morgan Johansson till konstitutionsutskottet. Utredningen lades fram strax innan riksdagens majoritet förde fram att liknande regler borde genomföras redan i maj i år.

– Alliansen satt i åtta år. De röstade ner alla våra förslag om att göra det lättare att sätta upp kameror. Nu klagar de på oss för att det går för långsamt. Vi tar ett steg i taget, säger Morgan Johansson.

Kunde ni inte ändra reglerna redan i maj, utan en ny utredning?

– Jag är justitieminister och tänker inte bryta mot Regeringsformen. Jag tycker att justitieutskottets ordförande Tomas Tobé borde tänka på samma sak, svarar Morgan Johansson.

Han visar nu alla projekt med övervakningskameror som har genomförts eller som är på väg att genomföras i flera av de mest utsatta områdena. Han berättar också att polisen ska testa så kallade kroppskameror i de utsatta områdena, först i Stockholm och Malmö. Det är alltså kameror som är fästa på uniformerna.

– De kan vara till nytta särskilt när polisen hamnar i konfrontativa lägen. Ofta uppstår rykten om hur polisen har agerat och då kan det vara värdefullt med bilddokumentation, säger Morgan Johansson.

Under februari ska 300 kroppskameror delas ut. Om försöket fungerar bra ska upp till 2000 kameror upphandlas under året.

Orsaken till att reglerna för övervakningskamerorna har varit restriktiva är omsorgen om den personliga integriteten. Morgan Johansson betonar att de frågorna är viktiga men att balansen måste ändras.

– Det finns ett starkt stöd för övervakningskameror, särskilt på utsatta platser. Jag har alltid varit en varm förespråkare för ökad kameraövervakning.

Justitieministern vill ytterligare skärpa arbetet mot den grova organiserade brottsligheten i årets regleringsbrev till polisen. Regeringen vill ha en särskild redovisning av polisens långsiktiga mål i de utsatta områdena. Arbetet med narkotikafrågor ska ”särskilt beaktas” i redovisningen.

– Det är narkotikan som driver de kriminella gängen och är ofta upphov till konflikter mellan gängen, säger justitieministern.

Brottsförebyggande rådet, Brå, får också i uppdrag att göra särskilda trygghetsundersökningar i de utsatta områdena och undersöka invånarnas trygghet, utsatthet för brott och förtroende för rättsväsendet. Brå ska också studera den så kallade tystnadskulturen i områdena.

Kampen mot brottsligheten blir viktiga frågor inför riksdagsvalet, för många partier. Justitieministern vill under valåret 2018 satsa hårt på kampen mot den organiserade brottsligheten.

– Kriminalpolitikens viktigaste uppgift just nu är att komma åt gängkriminaliteten. Viktigast är ökade resurser till polisen, hårdare straff för de grova våldsbrotten och de grova vapenbrotten, mer kameraövervakning och bättre samverkan mellan myndigheter och även kommunerna.

Fakta.Övervakningskameror i utsatta områden

Följande utsatta områden har fått övervakningskameror

Stockholm: Husby och Rinkeby/Tensta

Södertälje: Ronna/Geneta/LIna

Malmö: Nydala/Hermodsdal/Lindängen

 

Följande utsatta områden ska snart få kameror uppsatta

Örebro: Vivalla

Uppsala: Gottsunda

Botkyrka: Alby, Fittja och Hallunda/Norsborg

Malmö: Rosengård

Göteborg: Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo

Källa: Justitiedepartementet

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.