Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Morgan Johansson: Gränsen för Sverige är nådd

Foto: Jessica Gow/TT

Sverige kan inte längre garantera tak över huvudet för asylsökande. Det beskedet ger migrationsminister Morgan Johansson (S).
Han hoppas att uttalandet får ”en dämpande effekt” på antalet sökande och att tusentals flyktingar på väg norrut stannar kvar i Tyskland.

Förra veckans nedgång av asylsökande från knappt 10.000 per vecka till 8.100 verkar ha varit högst tillfällig. Denna vecka har antalet asylsökande till Sverige ökat igen till omkring 9.000 i veckan. Migrationsverkets prognos pekar på att omkring 160.000 flyktingar kommer till Sverige i år. Det är den högsta siffran hittills.

– Vi är ett fantastiskt land som hittills klarat av situationen. Men också vi har våra gränser och där är vi nu, säger Morgan Johansson.

Migrationsverket vädjar om 110.000 nya platser, varav 50.000 redan i år, i bland annat sporthallar.

– Fram tills den här veckan har vi klarat av att ge alla mat för dagen och tak över huvudet. Men fortsätter detta ytterligare en vecka eller 14 dagar någon vecka till hamnar vi i ett läge att vi måste ge ett sådant besked till asylsökande att de inte kan få tak över huvudet, säger Morgan Johansson.

Under oktober månad kom hundratusentals flyktingar från framför allt Syrien och Afghanistan till Tyskland. En del av dem är på väg norrut mot Skandinavien och Sverige. Men nu vill Morgan Johansson att flyktingar som har boende i Tyskland, där 40 000 bor i tält, tänker om.

– Vi måste vara ärliga och säga att vår situation nu är så ansträngd att det mycket väl kan vara så att vi inte kan garantera ett boende för dig, säger Morgan Johansson.

Borde regeringen ha skickat den signalen tidigare?

– Det som hänt under oktober är exceptionellt. Det har ingen regering ställts inför tidigare. Du får söka dig tillbaka till andra världskriget för att hitta någonting sådant.

Men att skicka en sådan signal när vintern står för dörren, hur känns det?

– Det är klart att det inte alls känns bra, men att det kanske måste göras på grund av just det. Om du har tak över huvudet i Tyskland är det viktigt i vintertid att de budskapen kommer fram.

Att flyktingarna stannar i Tyskland i stället för att komma till Sverige?

– Faktiskt är det så, ja. Om du har ett boende där är det bättre att du stannar.

Regeringen ansöker nu också om nödmedel från EU för att klara flyktingkrisen.

– Det handlar framför allt om resurser till boende. Vi är i en situation som är mycket ansträngd och i det läget behöver vi hjälp från resten av EU, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Sverige söker pengar från EU:s nödfonder, men regeringen vill inte gå så långt som att säga att landet befinner sig i ett nödläge.

– Vi är inte i en nödsituation, men vi är i ett mycket, mycket ansträngt läge, säger hon.

På torsdagens regeringssammanträde beslutades om ett flertal andra åtgärder. Bland annat ska ensamkommande flyktingbarn i fortsättningen kunna bo i så kallade stödboenden, en boendeform som väntas bli avsevärt billigare än dagens system.

Ylva Johansson säger att regeringen planerar fler åtgärder om situationen blir än mer akut den närmaste tiden.

– Det här är en mycket aktuell fråga som regeringen följer och diskuterar. Vi återkommer med besked när vi gör några ställningstaganden, säger hon.

Flyktingkrisen ser inte heller ut att avta på lite längre sikt. EU-kommissionen räknar i en ny prognos med att antalet asylsökande i EU under nästa år kan bli 1,5 miljoner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.