Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/morgan-johansson-s-regler-for-jobbinvandring-ska-skarpas/

Politik

Morgan Johansson (S): Regler för jobbinvandring ska skärpas

Morgan Johansson. Foto: Jonas Lindkvist

Reglerna för arbetskraftsinvandring måste skärpas för att stoppa organiserad brottslighet. Det anser justitieminister Morgan Johansson, som förbereder direktiv till en ny utredning.

Men varken Liberalerna eller Miljöpartiet vill återgå till de tidigare reglerna. 

– Jag ser inte att det är aktuellt med några större omvandlingar just nu, säger Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling.

Tolv myndigheter som på olika sätt är inblandade i kampen mot organiserad brottslighet lade nyligen fram en larmrapport om hur lagar och regler missbrukas. Ett område som de pekade på var arbetskraftsinvandringen. 

”Handel med arbetstillstånd bedöms vara en inkomstkälla för organiserad brottslighet, och arbetstillstånd utnyttjas även för bidrags- och bedrägeribrott samt arbetskraftsexploatering”, skriver myndigheterna i rapporten.

Justitieminister Morgan Johansson (S) anser att myndigheternas uppmaning att skärpa reglerna måste tas på allvar. Därför förbereder han direktiv till en utredning som ska föreslå nödvändiga reformer. Utredningens uppdrag diskuteras nu mellan de fyra partierna bakom Januariavtalet, uppgav Morgan Johansson på en pressträff i riksdagen på tisdagen.

– Nu har vi sett att de brottsbekämpande myndigheterna, polisen, Ekobrottsmyndigheten, åklagarna och dessutom Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, i en rapport pekat på att det är ett system som utnyttjas av den organiserade kriminaliteten där det är fullt av fusk och fiffel. Vill man värna arbetskraftsinvandringen måste man se till att städa ut den typen av systemfel, säger Morgan Johansson.

Läs mer: LO vill strama åt arbetskraftsinvandringen 

En möjlighet, som lyfts fram i myndighetsrapporten, är att arbetstillstånd bara beviljas om det verkligen finns behov på svensk arbetsmarknad. Det är svårsmält för de borgerliga partierna som under alliansregeringens tid avskaffade den principen. Även Miljöpartiet var med på den reformen.

Morgan Johansson pekar på andra möjligheter, som att skärpa reglerna för anhöriginvandring. I dag finns inget försörjningskrav för dem. En annan möjlighet är att slå fast minimilöner för dem som ges arbetstillstånd. 

De nya direktiven innebär en utvidgning av den utredning om problemen med kompetensutvisningar som anges i punkt 21 i Januariavtalet. Den ska vara klar den 1 januari 2021.

– Det står i januariavtalet att arbetskraftsinvandringen ska värnas. Då borde alla vara intresserade av att täppa till de hål som finns, säger Morgan Johansson.

Varken Liberalerna eller Miljöpartiet vill se några större ändringar.

– Det beror på vilka förändringar man avser. Jag ser inte att det är aktuellt med några större omvandlingar just nu, säger Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling.

Liberalernas Fredrik Malm öppnar för att se över hur man kan stoppa för låga löner eller arbetskraft från att exploateras. Men där går gränsen. 

– Vi är öppna att diskutera reglerna för arbetskraftsinvandring men att återgå till den tidigare ordningen med behovsprövning som ger de fackliga organisationerna en sorts vetorätt vill inte.