Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

MP böjer sig för att komma överens med S

Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm och Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg är överens.
Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm och Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg är överens. Foto: ROGER TURESSON

Socialdemokraterna ansluter sig till Miljöpartiets och alliansens migrationsöverenskommelse. Samtidigt går Miljöpartiet med på att öka försvarsutgifterna. Det innebär att partiet säger ja till köp av nya Jasplan och ubåtar.

DN kan på tisdagen avslöja att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort upp i tre stora frågor. Förutom försvar och migration går MP nu också in i pensionsöverenskommelsen som S har med de fyra borgerliga partierna.

Försvaret och migrationspolitiken pekades före valet ut som svårlösta konfliktfrågor för en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Så sent som i våras förordade Miljöpartiet, trots pågående Ukrainakris, att försvarsanslagen för 2015 skulle minskas med 1,6 miljarder kronor. När försvarsberedningen presenterade sin rapport i maj reserverade sig MP mot att det kommer att krävas nya Jas-plan och fler u-båtar.

Nu har partiet ändrat sig och ansluter sig till försvarsberedningen slutsatser i dess helhet – trots att det innebär att fler Jas Gripen-plan byggs, något MP tidigare varit hård motståndare till så sent som i valrörelsen.

Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm tycker inte att partiet sviker sina väljare.

– Vi ser hur det parlamentariska läget ser ut och försöker se vilka vägar som är framkomliga. En viktig del i det är att det finns breda överenskommelser, säger hon.

Däremot har MP fått igenom skärpta regler för vapenexporten till icke-demokratier och att Försvarsexportmyndigheten läggs ned. Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare, är inte rädd att det innebär färre jobb i den svenska vapenindustrin.

– Det är rimligt att Sverige går vidare på det här området och skärper exportlagstiftningen för vapenleveranser för att vi haft sådana problem på det här området, säger han.

Under den förra mandatperioden gjorde Miljöpartiet upp med alliansregeringen om migrationspolitiken. Uppgörelsen innebar bland annat att det blev lättare att invandra till Sverige för att arbeta.

Delar av uppgörelsen har varit impopulär inom arbetarrörelsen. Socialdemokraterna och LO krävde förra året tillsammans att hänsyn till arbetsmarknaden ska tas innan arbetskraftsinvandring godkänns.

Det kravet släpper Socialdemokraterna nu. De blivande regeringspartierna slår fast att ”den tidigare regeringens uppgörelse med Miljöpartiet om migrationspolitiken ligger fast”.

– Det är viktigt att breda överenskommelser med flera partier ligger fast. Men det innebär inte att vi släpper frågan om ordning och reda på svensk arbetsmarknad, säger Mikael Damberg.

Partierna är också överens om att alla Sveriges kommuner ska ta ett solidariskt ansvar för flyktingmottagandet. Men det betyder inte att det är aktuellt att tvinga ovilliga kommuner att ta emot fler flyktingar. Däremot ska alla kommuner åläggas att vara förberedda.

– Det är viktigt att alla Sveriges kommuner har en beredskap för att ta emot flyktingar. Exakt hur det ska utformas får man se över, säger Maria Ferm.

Någon tidpunkt för när de skärpta kraven på kommunerna ska införas finns ännu inte. En arbetsgrupp ska tillsättas i regeringskansliet för att se över konsekvenserna av ett beslut i migrationsöverdomstolen.

Den tredje delen av uppgörelsen innebär att Miljöpartiet ansluter sig till pensionsöverenskommelsen som Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna slöt 1994. MP kommer att ansluta till pensionsgruppen när den nya regeringen tillträder.

Tidigare har Socialdemokraterna inte velat släppa in MP som sjätte parti i överenskommelsen, eftersom partiet inte ställt upp på grunderna i överenskommelsen.

– Då kommer frågan i ett helt annat ljus. Då kan man jobba med frågan mer gemensamt, säger Mikael Damberg.

Det innebär att bara två av riksdagens åtta partier, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, står utanför pensionsöverenskommelsen.

På måndagen kom också besked om att MP och S är överens om att bygget av motorvägen Förbifart Stockholm fryses till den 1 maj 2015 för att Stockholms läns landsting och Stockholms stad ska kunna förhandla om användningen av trängselskatter och finansieringen av Förbifarten.

”Om ny uppgörelse ej nås före 1 maj 2015 fortsätter projektet enligt plan”, står det i överenskommelsen. Språkröret Åsa Romson hoppas att detta innebär att Förbifarten inte blir av.

– Det är en tankepaus som man öppnar upp för. Ju mer man vänder på förutsättningarna, desto friare gör man sig från det gamla tankegodset, säger hon.

S+MP-uppgörelsen i korthet

Försvar och vapenexport

• Försvaret stärks i enlighet med försvarsberedningens rapport.

• Sverige ska inte vara medlem i Nato. Säkerhetspolitiken bygger på ökat nordiskt samarbete, samarbete i EU och ett starkare FN.

• Kontrollen av vapenexporten till icke-demokratier ska skärpas, inklusive följdleveranser och konsulttjänster. Försvarsexportmyndigheten läggs ned.

Migration

• Migrationsöverenskommelsen mellan MP och alliansen ligger fast. Sverige ska ha en human asylpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck. Regeringen ska eftersträva breda uppgörelser i riksdagen när nya lagförslag läggs inom migrationspolitiken.

• Sverige ska verka inom EU för att skapa fler legala vägar att söka asyl samt öka mottagandet av kvotflyktingar.

• Alla kommuner ska ta ett solidariskt ansvar för flyktingmottagandet.

Pensionerna

• Miljöpartiet accepterar grunderna i pensionsöverenskommelsen och kommer att ansluta till pensionsgruppen när den nya regeringen tillträder.

Bakgrund. Uppgörelsen om migrationspolitiken

• I februari 2011 presenterade den dåvarande alliansregeringen och Miljöpartiet en uppgörelse om migrationspolitiken. Den kallades av statsministern ”historisk” och innehöll bland annat rätt till vård och skolgång för papperslösa flyktingar och åtgärder för att göra det enklare för ensamkommande flyktingbarn att stanna i Sverige.

• Regeringen och MP var överens om en översyn om huruvida det skett en förskjutning av praxis för vilka fall som omfattas av den omtvistade formuleringen ”synnerligen ömmande” skäl.

• Översynen gjordes året därpå, men Miljöpartiet och regeringen blev därefter oense om slutsatserna. Miljöpartiet tyckte att fler, exempelvis svårt sjuka personer, borde få stanna och hotade under 2013 att bryta överenskommelsen.

• Genom överenskommelsen fick regeringen majoritet i riksdagen för sin asyl- och migrationspolitik och stängde därmed ute Sverigedemokraterna från inflytande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.