Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

MP brädade S med en tiondels promille

Foto: Anders Ylander / GT / TT

Under natten till fredagen stod det klart att MP tar det tjugonde och sista mandatet till EU-parlamentet. Med 0,1 promilles marginal, 453 röster, får biologistuderande Max Andersson tillbringa de närmaste fem åren i Bryssel.

–  För mig personligen känns det lite svårt att smälta vad det här resultatet innebär. Jag har ju suttit i riksdagen under förra mandatperioden och det var också väldigt stort. Det är ett väldigt bra valresultat för Miljöpartiet, säger Max Andersson.

Vad är svårt att smälta?

– För det första att den här veckolånga rösträkningen äntligen är över. Och när man ser hur nära det nu var, 453 röster till min fördel. Det stämmer till eftertanke... det är mindre än två tredjedels röst per valdistrikt. Helt osannolikt jämnt!

DN berättade i tisdags att S skulle behöva minst 24,20 procent av rösterna för att behålla sina mandat och MP skulle behöva nå 15,40. Under natten till fredagen hade landets 6.227 valdistrikt färdigräknats och partiernas nagelbitande slutresultat blev 24,19 respektive 15,41 procent, eller 899.074 respektive 572.591 i antal röster.

Trots att det skiljer över 326.000 röster dem emellan innebär det att MP får fyra mandat, bara ett färre än S.

– Jag tänker på alla som under valrörelsen slitit så hårt för att vi ska få ett så bra resultat som möjligt och så blir det med så knapp marginal. Ja, jag känner stor ödmjuket när jag tänker på hur otroligt nära det är, säger Max Andersson.

Har du något att säga till Aleksander Gabelic (S) som nu missar chansen?

– Det har jag faktiskt inte hunnit fundera på. Men jag har själv förlorat val med ganska små marginaler tidigare. I politik har man både tur och otur, den här gången var det vi som hade tur.

Vilka frågor ska du driva?

– Jag hoppas få sitta i miljöutskottet och jobba med klimatfrågan. Jag vill också fylla Piratpartiets tomma skor och sitta i det juridiska utskottet för att jobba med informationspolitik. Bland annat vill jag verka för en upphovsrättsreform, en fråga som blir stor under den här mandatperioden.

Du är för fildelning av upphovsrättsskyddat material för privat bruk. Fildelar du?

– Nej.

Du har sagt att du ska cykla till Bryssel om du kommer in. Blir det så?

– Det var ett vallöfte och vad man säger före valet ska man naturligtvis hålla även efter. Jag har sagt att jag vid behov ska dela upp de 1.210 kilometrarna från Göteborg så att jag inte missar viktiga möten och nästa är redan på tisdag eftermiddag. Det får avverkas i etapper, säger Max Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.