Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP byter ut utrikespolitisk talesperson

Foto: Fredrik Hjerling

Miljöpartiet byter ut sin utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar. Orsaken är att hon offentligt anklagat partikamrater för otillbörliga kontakter med ”en viss utländsk nation”.

I ett inlägg på Facebook anklagade Pernilla Stålhammar en före detta partner och tjänsteman hos Miljöpartiet för att ha haft olämpliga kontakter med ”en viss utländsk nation”. Med det avses Ryssland. 

Hon anklagade samtidigt ett par andra högt uppsatta MP-politiker för att också ha otillbörliga kontakter med samma nation. Såväl de berörda politikerna som MP:s partiledning har avfärdat anklagelserna som grundlösa.

Under torsdagskvällen bad Pernilla Stålhammar om ursäkt och tog dessutom tillbaka sina anklagelser. Men på fredagen beslutade MP:s riksdagsgrupp ändå att Pernilla Stålhammar får lämna sin roll som utrikes- och säkerhetspolitisk talesperson.

- Riksdagsgruppens och partiledningens bedömning är att Pernilla Stålhammar inte kan fullfölja uppdraget, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind till TT.

Stålhammar kommer att tillfälligt ersättas av riksdagsledamoten Emma Norén. MP kommer därefter att utse en ny talesperson för utrikes- och säkerhetsfrågor.

– Hon har framfört felaktiga påståenden, som saknat grund och som hon nu har dragit tillbaka. Det klart att det skadar förtroendet. Därför har Emma Norén nu gått in som talesperson i utrikesfrågor, säger Amanda Lind till TT.

DN har förgäves sökt Pernilla Stålhammar.

Läs även: MP-topp anklagar personer i ledande positioner för rysskontakter

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.