Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

MP: Den mörkblåaste politik man kan tänka sig

Finansminister Anders Borgs förslag att minska studiebidragen slår direkt mot en grupp med mycket små marginaler, enligt MP:s språkrör Gustav Fridolin.

– Konsekvensen blir att många kommer att dra sig för att studera, säger Fridolin.
Anders Borg (M) presenterade på torsdagsmorgonen en rad förslag som sammantaget ska stärka statskassan med 9 miljarder kronor per år 2015-2018. Ett av dem är att minska bidragsdelen i studiemedlen och istället öka lånedelen. Miljöpartiets Gustav Fridolin kallar detta för "den mörkblåaste politik man kan tänka sig".

– Studenter hör till dem med de allra minsta marginalerna. De skuldsätter sig samtidigt som de har svårt att klara hyran på den krisande bostadsmarknaden. Konsekvensen blir att särskilt de som inte kan få hjälp hemifrån kommer att dra sig för at studera, säger Fridolin.
Det är enligt språkröret inte bara ett problem för den enskilde som riskerar arbetslöshet utan rätt utbildning utan negativt för hela samhället.

– Sverige har stora matchningsproblem på arbetsmarknaden. Att då hindra människor från att studera är en politik som slår direkt mot jobben.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.