Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

MP: Hela landet ska ha laddstolpar 2025

Foto: Gorm Kallestad/TT

Laddstationer längs alla Europavägar år 2020 och i hela landet fem år senare. Det är ett löfte från de gröna språkrören och en del i Miljöpartiets profilering inför valet nästa år.

– Man ska kunna leva och bo överallt samtidigt som vi lever upp till klimatmålen, säger Isabella Lövin.

Miljöpartiet vill bygga nya allianser med näringslivet. På tisdagens DN Debatt deklarerade språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin att partiet inleder en kampanj för att samla in synpunkter från svenska företag, som sedan ska omvandlas till konkreta politiska förslag.

Första steget togs på tisdagsmorgonen när de två språkrören besökte transportföretaget Brings huvudkontor i Stockholmsförorten Västberga. Utsläpp från transporter är Sveriges största klimatutmaning och Bring har en fordonsflotta på 10.000 bilar.

– Vi är en del av problemet men vi vill också vara en del av lösningen, säger Johanna Ström, företagets projektledare för miljöfrågor.

Önskemålet från Bring liksom många andra företag är tydligt: långsiktiga spelregler som gör investeringar i klimatomställning lönsamma. Som ett svar på detta lanserar språkrören en plan för fossilfria transporter som läggs fram på partikongressen i maj. Det blir ett löfte från Miljöpartiet inför valet 2018 och är i dagsläget alltså inte regeringspolitik.

– Vi har sett till exempel i arbetet med bredband hur viktigt det är med strategier som pekar ut riktningen och som ger långsiktiga spelregler, säger Gustav Fridolin som också är utbildningsminister i regeringen Löfven.

Den nationella planen ska ha tidssatta mål och konkreta lösningar på finansiering när det gäller utbyggnaden av elektrifierade transporter och tillgång till biogas.

År 2020 ska det enligt MP finnas god tillgång till laddstationer för elbilar längs alla Europavägar i Sverige (E4 med flera).

År 2025 ska elbilar kunna laddas i hela landet, även i glesbygd. Alla "vita fläckar" ska vara borta.

Länsstyrelserna ska ta fram regionala planer och arbetet samordnas av Energimyndigheten.

– Man ska kunna leva och bo överallt samtidigt som vi lever upp till klimatmålen, säger Isabella Lövin, som är klimatminister i regeringen.

Både planen och näringslivskampanjen syftar till att vässa partiets budskap inför nästa års val. Till bilden hör att MP möter hård konkurrens från Centern, som länge har odlat en företagarvänlig profil. DN/Ipsos mätningar visar dessutom att C i rask takt närmar sig MP när väljarna betygsätter partiernas miljöpolitik.

– Vi går snart in i en valrörelse och då vill vi utveckla vår politik. Det viktigt att vi har med oss näringslivet och att vi har en politik som verkligen gynnar en omställning där, säger Isabella Lövin.

I DN Debatt-artikeln betonas Miljöpartiets roll som brobyggare, vilket kontrasterar mot den uttalat rödgröna retoriken i valrörelsen 2014. Isabella Lövin uttrycker sig positivt om Socialdemokraterna men ser pragmatiskt på vilka partikonstellationer Miljöpartiet kan ingå i efter nästa val.

– Vi har påbörjat ett samhällsbygge och en grön omställning tillsammans med Socialdemokraterna, det är vår ingång i valet. Sedan får vi se hur valresultatet blir. Vi har ett parlamentariskt läge som är väldigt annorlunda mot vad det var inför valet 2014 och vår linje är att vi ska fortsätta driva en klimatomställning, säger Isabella Lövin som ser Centern och Liberalerna som mest naturliga att samarbeta med i det borgerliga lägret.

– I dag är det inte två tydliga block som står emot varandra och vi vill gärna se oss som brobyggare. Den rollen har vi i många kommuner och landsting där vi är med och styr, ibland med röda partier, ibland med de borgerliga, ibland med en blandning, säger Isabella Lövin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.