Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

MP hotar bryta regeringssamarbete

Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Miljöpartiet hotar bryta den migrationspolitiska överenskommelsen med regeringen. Beslutet fattades på ett krismöte i går kväll. Orsaken är polisens jakt på papperslösa i Stockholms tunnelbana och regeringens nej till att ändra innebörden i begreppet ”särskilt ömmande omständigheter” för att få stanna i Sverige.

– Är det så att regeringen inte är beredd att genomföra den förändring som vi varit överens om att göra, så finns det inget samarbete längre. Eftersom det är vad regeringen kommunicerat i dag (läs: under onsdagen) – ja, då finns det inget samarbete längre, säger Gustav Fridolin, språkrör i Miljöpartiet, till DN.

Under den senaste tiden har det blivit allt tydligare att Miljöpartiets och regeringens migrationspolitik varit på väg att glida isär. Beskedet för några veckor sedan från migrationsminister Tobias Billström (M) om att en arbetsgrupp ska ta fram om en moderat politik för en mer restriktiv flyktingpolitik under nästa mandatperiod är ett exempel.

Ett annat exempel är Miljöpartiets allt mer högljudda krav på att förändra bestämmelsen om synnerligen ömmande omständigheter så att fler, i synnerhet barn, som bott i Sverige en längre tid får stanna i landet.

Den utlösande faktorn till att Miljöpartiet kallade in partistyrelsen och riksdagsgruppen till ett krismöte i går var ett muntligt besked från Tobias Billström att regeringen inte är beredd att gå med på MP:s krav att ändra definitionen av vad som innebär med ""särskilt ömmande omständigheter" för att få stanna i Sverige. Billström är pressad av vissa moderata kommunpolitiker som kritiserar regeringen för att de måste ta hand om alltför många nyanlända asylsökande och deras anhöriga.

Om inte ett annat besked än Billströms kommer från statsminister Fredrik Reinfeldt - som nyligen tog avstånd från Billströms uttalanden om en restriktivare invandringspolitik - under torsdagen kommer Miljöpartiet att bryta det migrationspolitiska samarbetet.

– Om man inte vill leva upp till överenskommelsen från regeringens sida så lever den inte, säger Gustav Fridolin.

MP tänker dock rösta för de med regeringen gemensamt framtagna förslagen att ge skolundervisning och vård till papperslösa som ska behandlas av riksdagen under våren.

Bakgrund

När det på valnatten i september 2010 stod klart att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen deklararerade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att han avsåg att söka ett samarbete med Miljöpartiet inom migrationspolitiken för att stänga ute SD från allt inflytande på området.

Efter förhandlingar mellan regeringen och MP slöts överenskommelsen den 3 mars 2011.

Innebörden var att ”Sverige ska ha en human asylpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck. Samtidigt ska den som vill komma till Sverige för att arbeta kunna göra det.”

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.