Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/mp-kraver-ny-ministerpost/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP kräver ny ministerpost

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Foto: Thomas Karlsson

Miljöpartiet har i dag sex ministerposter. 

Efter valet vill de ha en till: minister mot psykisk ohälsa. 

– Den här epidemin av ohälsa kan inte fortsätta, säger språkröret Gustav Fridolin (MP). 

VAL 2018

Miljöpartiet förhandlade sig till sex ministerportföljer under mandatperioden: miljöminister, klimat/bistånd, finansmarknad, bostad/digitalisering, utbildning och kultur/demokrati.  

Nu, bara några dagar före valet, siktar partiet på ytterligare en post: en minister mot psykisk ohälsa.

– Det finns så mycket som behöver göras mot den psykiska ohälsan hos både yngre och äldre som inte bara skolan kan lära. I Sverige är vi dåliga på att angripa strukturella problem som skär över flera områden i politiken. Här behövs strukturerat arbete som vi sett i andra länder för att bromsa den epidemi av psykisk ohälsa som bränner ut många människor i Sverige, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Har du något namn du redan nu tänker på? 

– Det finns många kloka, både miljöpartister och forskare, som skulle kunna ta ett sånt här arbete.

Är en ministerpost en garant för att lyckas på det här området? 

– Nej, men den här typen av strukturerat arbete ser vi i allt fler länder. Jag är själv inspirerad av det jobb man gör i Skottland och har samtalat med Skottlands försteminister, deras motsvarighet till regeringschef, Nicola Sturgeon. De har under sin regeringstid direkt från statsrådsberedningen lett ett arbete för att leda ihop vård, socialtjänst, skola och unga som mår dåligt och som är svåra att fånga upp.

I dag ligger ansvaret för den psykiska ohälsan fördelat på tre departement: utbildning, socialdepartementet och arbetsmarknadsdepartementet.  

Läs mer: Det vill partierna göra åt skolan

Miljöpartiet siktar på att bli större det här valet än nästa, trots att opinionssiffrorna pekar på motsatsen, och vill därför ha fler ministerposter. 

– Det här är ett uppdrag som behövs i ett fortsatt regeringsarbete. Sen återstår våra förhandlingar och samtal om hur den nya regeringens sammansättning ska se ut. 

Skulle den här ministerposten som ni vill ha vara i en S/MP-regering eller i någon annan konstellation? 

– Vi vill fortsätta med Socialdemokraterna. 

Miljöpartiet går bland annat till val på att nå köfri barn- och ungdomspsykiatri, till en kostnad på 1,5 miljarder kronor och att äldre medarbetare i välfärdssektorn ska kunna gå ner i arbetstid utan att förlora pension. Han kritiserar samtligt allianspartiernas utbildningspolitik. 

– De borgerliga går till val på att sätta betyg på tioåringar. Allt vad vi vet om unga tjejers prestationskrav på sig själva så har det varit en åtgärd som faktiskt skulle bränna ut fler tidigt.

Läs mer: MP vill slopa ”bäst före-datum” på livsmedel

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.