Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP kritiserar S migrationsutspel

Foto: Roger Turesson

En debatt som nästan enbart handlar om migration är farlig för valrörelsen, anser vice statsminister Isabella Lövin (MP) som riktar skarp kritik mot regeringskollegorna Socialdemokraterna.

– De stora anständiga partierna bidrar till att vi har satt debatten på Sverigedemokraternas planhalva, säger Isabella Lövin.

VAL 2018

I den senaste DN/ Ipsos fick Socialdemokraterna stöd av 24 procent av väljarna – ett tapp med två procentenheter sedan förra mätningen i april. Raset kommer efter det att S presenterat sin långsiktiga migrationspolitik vilket gjort att debatten om Sveriges framtida invandringspolitik tagit ny fart.

Miljöparties språkrör, vice statsminister Isabella Lövin, är kritisk mot att framför allt S och Moderaterna ägnar så mycket kraft åt migrationsfrågan. 

– Vi pratar nu om ett fåtal problem i stället för de övergripande visionerna om vilket Sverige vi vill ha, säger hon.

Hur ser du på S omsvängning i migrationspolitiken?

– Vi ser att det leder debatten över på en planhalva där det bara handlar om migration och brott och straff. De stora anständiga partierna behöver ta ett ansvar för debatten så att den handlar om alla våra stora utmaningar. Det finns en ängslighet i att man tittar på opinionsundersökningar och vilka frågor som ligger i topp och så ska man positionera sig på dem i stället för att prata om de viktiga samhällsutmaningarna. För oss är den allra största utmaningen klimatfrågan. Vi behöver även debattera välfärden, sjukvården och hur svenskt näringsliv ska vara konkurrenskraftiga i framtiden.

Tycker du att det är farligt för valrörelsen att inrikta sig så mycket på en fråga?

– Ja, för att det uppenbart gynnar Sverigedemokraterna. Jag har tidigare varnat för att debatten ska handla om de frågor som SD vill sätta i centrum för all politik. Invandringen och migrationen är viktiga frågor men de ska inte dominera hela valdebatten, då blir det väldigt snett.

Invandring och migration ligger högt på väljarnas agenda, är det inte rimligt att varje parti presenterar sin politik på området?

– Jo, men det har en tendens att bli självförstärkande. Ju mer man pratar om den här frågan, desto viktigare tycker väljarna att frågan är – och desto fler förslag kommer från olika håll. Just nu tävlar man om att lägga fram förslag som är på den restriktiva sidan. Jag vill varna för att hela valrörelsen kommer att kretsa kring de här frågorna för det vinner inte någon på.

Var det en överraskning att S presenterade den politik de gjorde?

– Nej, inte särskilt. Det här är förslag som har funnits hela tiden. Men det är helt fel väg att gå att villkora bistånd till fattiga länder i utbyte mot återvändandeavtal. Det bryter mot internationella principer och vi ser det som kontraproduktivt. Om man slutar ge pengar till sjukvård, skolor och kvinnors möjligheter med barnmorskor och preventivmedel så är det knappast en åtgärd som kommer att leda till en bättre situation för världen. 

Du är ju biståndsminister, var det någon från S som diskuterade det här med dig innan de lade fram sitt förslag?

– Den här diskussionen finns i flera EU-länder men Sverige har motsatt sig den logiken under den här mandatperioden. 

Vad betyder för ert framtida samarbete att S nu lagt fram sin långsiktiga migrationspolitik?

– I det fall vi har möjlighet att bilda regering får vi sätta oss ned efter valet och förhandla. Vilket vi vill. 

– Men det som sker i dag är att frågor på ganska lokal nivå om brott och straff och integrationsutmaningar i Sverige skymmer de stora frågorna om klimatförändringarna. Den här regeringen ska vara stolt över det vi har uträttat tillsammans och vi kan göra mycket mer. Miljöpartiet och Socialdemokraterna men vi är också öppna för att samarbeta med andra mittenpartier för att visa att ett hållbart Sverige är fortsatt en framgångssaga.

Kan MP sitta i en regering som slagit fast att vi långsiktigt ska ha tillfälliga uppehållstillstånd, begränsad familjeåterförening och att vi ska villkora biståndet?

– Vad S har sagt är att man i första hand vill ha en gemensam migrationspolitik på EU-nivå. Det inser ju vi också, vi måste ha ett solidariskt flyktingmottagande på EU-nivå. 

– När det gäller familjeåterförening har vi flera partier på andra sidan blockgränsen som är för. Vi ser ett behov av att göra blocköverskridande uppgörelser för att hantera de här frågorna.

Var ni beredda att lämna regeringen för att få igenom att 9000 ensamkommande skulle få en ny chans att stanna i Sverige?

– Det här var en viktig fråga för oss som vi har drivit hårt.

Ställde ni ultimatum?

– Det ska jag inte säga. 

Hur vill MP att migrationspolitiken ska se ut när den tillfälliga asyllagstiftningen upphör 2019?

– Vi inser att vi måste ha en lösning på EU-nivå, och vi måste också se till att vi i Sverige kan ge skydd åt dem som flyr från hbtq-förföljelse eller hedersvåld – och att familjeåterförening ska vara möjligt. Det är viktiga frågor som vi också lägger fram i valmanifestet.

Varför tror du att vi har hamnat i det debattläge som vi har nu?

– Det är ett debattläge som går igen i land efter land. Av den anledningen är det viktigt att vi frågar oss varför den diskussionen kommer i land efter land. Varför vill man ställa människa mot människa och prata om människor som att de är stora samhällsproblem. 

Vad tror du?

– Det finns sådana politiska krafter. Då får vi inte svepas med helt oreflekterat av de krafterna.

Och det tycker du att de stora partierna gör?

– Jag tycker att de gör det, ja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.