Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP-ledamot gör avbön efter skarp kritik från egna leden

Pernilla Stålhammar.
Pernilla Stålhammar. Other: Fredrik Hjerling

Pernilla Stålhammar, Miljöpartiets talesperson i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, backar från sina uppmärksammade påståenden om MP-företrädare med kontakter med ”en viss utländsk nation”. Avbönen följer på hård kritik från partikamrater.

”Jag inser att jag för två veckor sedan i ett inlägg på Facebook påstod saker om partiföreträdare som jag inte hade grund för att påstå. Det var olyckligt och ogenomtänkt. Jag tar avstånd från de påståendena”, skriver Stålhammar på torsdagskvällen i en kommentar till TT.

I inlägget anklagade hon en tidigare partner och tjänsteman hos MP för att ha haft otillbörliga kontakter med ”en viss utländsk nation”. Med det avsågs Ryssland.

Läs mer: Toppar inom Miljöpartiet anklagas för rysskontakter 

Stålhammar skrev bland annat om tjänstemannen att ”...han och hans allierade på höga positioner med tydliga kontakter med just denna makt har gjort allt för att dreva mot mig på olika vis, inte minst nu i provvalet” och fortsätter: ”På något vis lyckas de tillåtas med detta. För mig är det en nationell säkerhetsfråga. Ett säkerhetshot.”

Det har varit en händelserik vecka för Miljöpartiet. I måndags vann MP en sakpolitisk delseger genom att ensamkommande unga får en ny möjlighet att stanna i Sverige. Samtidigt kunde DN avslöja att riksdagsledamoten Stefan Nilsson anklagas för sexuella trakasserier och olämpligt beteende. Nilsson fick omgående lämna sina politiska uppdrag och är nu politisk vilde.

På det följde så Pernilla Stålhammars Facebookinlägg om påstådda kontakter med Ryssland. DN har varit i kontakt med de två riksdagsledamöter som enligt uppgift pekats ut som säkerhetsrisker. Dessa är Valter Mutt, som var partiets utrikespolitiska talesperson innan Pernilla Stålhammar, och riksdagsledamoten Annika Lillemets.

Läs mer: Partisekreteraren: Finns inga belägg för Stålhammars påståenden

– Skulle den här rappakaljan vara sann så vore det oerhört allvarligt att vi på höga poster har otillbörliga kontakter med främmande makt. Den här typen av svepande anklagelse som hon gör är djupt olycklig, och det är klart att jag i någon mening känner mig utpekad, säger Valter Mutt.

Partiledningen har, enligt TT, kommit fram till att det inte finns någon grund för hennes uppgifter. Partisekreteraren Amanda Lind välkomnar också den avbön som Stålhammar gått ut med via TT.

”Pernilla Stålhammar konstaterar att hennes uttalanden var ogenomtänkta och det är bra att hon medger att hon inte hade grund för de svepande anklagelser mot partiföreträdare hon framförde i sitt Facebookinlägg”, skriver Amanda Lind i en kommentar.

I MP:s riksdagsgrupp ifrågasätts nu Stålhammars position som utrikes- och säkerhetspolitisk talesperson.

– Jag tycker inte att det är lämpligt att hon fortsätter. Det här är stolligheter som är utredda och det ligger ingenting i dem. Jag förväntar mig nu att det händer någonting med den personen som påstår sådana här saker men det är gruppledningens sak, säger en MP-källa.

Maria Antonsson, ordförande för MP i Stockholm stad, har inte uppfattat några oegentligheter under partiets provval på det sätt som Pernilla Stålhammar påstår. 

”Jag har inte fått några indikationer på att så skulle vara fallet. Vi hade styrelsemöte i går där det här lyftes fram och vi kommer titta närmare på det. Hur vi går vidare beror helt på om vi skulle få fram någon sådan information”, skriver Maria Antonsson i ett mejl till DN.

Provvalet är ett led i arbetet med att fastställa riksdagslistan inför nästa val. Stålhammar står nu på plats sju i Stockholms stad, vilket i nuläget innebär icke valbar plats.

DN har förgäves sökt Pernilla Stålhammar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.