Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP och S överens om skolan

Foto: Claudio Bresciani/TT

Gymnasiet blir obligatoriskt, lärarlönerna högre och klasserna mindre. Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om skolpolitiken, rapporterar SVT. ”Det här är en stor seger för lärarna”, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén till DN.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har kommit överens i regeringsförhandlingarna om det första och kanske viktigaste området – skolan.

Båda partierna gick till val på skolan, och i dag vill de visa upp att de är överens om hur förskola, grundskola och gymnasium ska förändras de kommande åren.

Förskoleklassen blir obligatorisk, liksom gymnasiet för elever upp till 18 år. Fler ska anställas i skolan, barngrupperna ska bli mindre och fler speciallärare ska utbildas och anställas.

Lärarna ska få högre löner genom ökade statsbidrag och dialog med parterna, uppger SVT. Men uppgörelsen säger inget om när allt ska vara på plats.

Inför valet lovade både Socialdemokraterna och Miljöpartiet satsningar på skolan på över 11 miljarder om året när alla förslag är införda. Finansieringen sägs vara löst, men resultatet avslöjas inte förrän i budgeten.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger att man kommer att återkomma till antalet nyanställningar när budgetsamtalen är avklarade.

Varför vill ni införa obligatoriskt gymnasium?

– Många börjar gymnasiet, men när det blir lite motigt hoppar många unga av. Det gör att de får väldigt svårt att få ett jobb. Vi vill garantera att alla insatser sätts in så fort man ser att någon är på väg att hoppa av, säger Gustav Fridolin till DN.

Hur resonerar ni med tanke på alla som är skoltrötta?

– Svaret på skoltrötthet kan inte vara att lämna skolan och aldrig få ett jobb. Svaret måste vara insatser som gör att alla klarar av skolan.

När ska det här vara genomfört?

– Det som finns i programmet är sådant som vi vill genomföra under mandatperioden. Vissa saker kommer att gå ganska snabbt medan andra tar längre tid.

S-ledaren Stefan Löfven beskriver förhandlingarna om skolan med Miljöpartiet som ”enkelt att komma överens”. Han säger att han har sonderat skolfrågan med Vänsterpartiet.

– Vi för självfallet samtal med Vänsterpartiet, inte minst utifrån vinster i välfärden. Det här är åtaganden som också de ställer upp på, till exempel färre barn i klasserna, säger han till TT.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är kritisk till överenskommelsen, framför allt att gymnasiet ska bli obligatoriskt, och varnar för fler avhopp.

– Obligatoriskt gymnasium kommer att kraftigt öka utslagningen av ungdomar i den svenska skolan. I synnerhet med deras reform att alla ungdomar ska få läsa in högskolebehörighet. Det vore en olycklig väg att gå. Många ungdomar skulle få en krossad självkänsla, säger han till TT.

Men Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är nöjd med överenskommelsen.

– Det här är en stor seger för lärarna, att en miljardsatsning på lärarlöner blir verklighet. Nu krävs uppställning och ansvarstagande från alla partier för lärarkrisen. Det måste bli ett slut på tvära kast och ryckighet i skolpolitiken, säger hon till DN.

Eva-Lis Sirén vill se blocköverskridande överenskommelser för att få långsiktighet i skolfrågorna.

– Vi har fått larmrapport på larmrapport om att läraryrket är ett yrke i kris. Utan lärare kan vi inte vända de resultat som så innerligt väl behöver vändas för de svenska eleverna.

Skolan är det område som S och MP haft enklast att komma överens om, eftersom stor samsyn råder i frågorna. När det gäller vinst i välfärden pågår separata förhandlingar med Vänsterpartiet. Men några stora förändringar väntas inte på området, eftersom det förmodligen saknas riksdagsmajoritet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.