Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

MP-riksdagsledamot ordnade bostad till nya kommunalrådet

Botkyrkas blivande miljöpartistiska kommunalråd Fredrik Olsson har skrivit sig hemma hos riksdagsledamoten Esabelle Dingizian (MP), riksdagens tredje vice talman, för att kunna bli vald till en av söderförortens högsta politiker. Men när DN träffar honom några dagar innan han ska väljas kommer han ut från en bostadsrättsfastighet i Stockholm. Han hävdar dock ändå att han bor i Botkyrka.

En villa i Tullinge, där Esabelle Dingizian bor tillsammans med sin man, det nuvarande MP-kommunalrådet Dan Gahnström, har hamnat i fokus inför torsdagens val av nytt MP-kommunalråd i Botkyrka. Dan Gahnström ska avgå sedan han fått ett nytt jobb som politiskt sakkunnig i regeringskansliet för att samorda arbetet med nyanlända flyktingar.

Den 6 april höll Miljöpartiet i Botkyrka ett möte där hans efterträdare skulle väljas. DN har tagit del av en bandupptagning från mötet där Esabelle Dingizian var först ut att argumentera för att jobbet skulle gå till hennes makes närmaste medarbetare, den politiskt sakkunnige stockholmaren Fredrik Olsson, i stället för två lokala kandidater bosatta i Botkyrka.

– Det är normalt i vårt parti att plädera för den kandidat man anser vara den mest lämpade, säger hon i ett kort skriftligt svar

Hon vill inte låta sig intervjuas av DN.

Som en av sina meriter framhåller Fredrik Olsson på mötet att han arbetat nära Dan Gahnström, som enligt kommunens revisorer inte borde beviljas ansvarsfrihet för sitt ordförandeskap i den tekniska nämnden. Den rödgröna majoriteten i kommunfullmäktige har dock beslutat sig för att köra över revisorerna och beviljar honom och resten av nämnden ansvarsfrihet, dock med en kraftig anmärkning.

En månad innan Fredrik Olsson valdes till MP:s kommunalrådskandidat skrev han sig på paret Dingizian-Ghanströms adress i Tullinge. Han uppger sig sedan dess hyra ett gästrum i parets gemensamma villa.

Men när DN i tisdags vid 08-tiden på morgonen väntade utanför den bostadsrättsfastighet i Stockholm där han var skriven fram till och med den 6 mars, mötte vi Fredrik Olsson.

– Jag hyr en gästlägenhet hemma hos dem, hävdar han, avbryter intervjun och går därefter sedan med raska steg mot närmaste tunnelbanestation.

För att folkbokföra sig på en adress måste man enligt lagen regelmässigt tillbringa sin dygnsvila där.

– Han bor här. Men jag vet väl för fan inte vad han gör varje natt, säger Dan Gahnström.

Men är detta inte en skenmanöver bara för att han ska kunna bli kommunalråd?

– Nej, det är väl helt ok om han vill bosätta sig i kommunen. Det är inga konstigheter med det här.

Esabelle Dingizian innehar som riksdagens tredje vice talman ett av de högst uppsatta demokratiskt tillsatta uppdragen i landet. DN har frågat hur hon ser på sitt agerande ur etisk och moralisk synvinkel, utan att få något svar. Hon hänvisar till sin make när det gäller uthyrningen till det blivande kommunalrådet.

Fredrik Olsson uppger sig nu ha köpt en bostadsrätt i Botkyrka kommun dit han avser att flytta. På torsdagskvällen ska han väljas till MP-kommunalråd i kommunen med slogan "Långt ifrån lagom" där Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har majoritet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.