Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ännu en MP-riksdagsledamot avstår försök att bli omvald

Jabar Amin, en av de öppet kritiska till egna partiets tillkortakommanden i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna, ser ingen mening med att försöka bli vald till en tredje period i riksdagen.
Jabar Amin, en av de öppet kritiska till egna partiets tillkortakommanden i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna, ser ingen mening med att försöka bli vald till en tredje period i riksdagen. Other: Maja Suslin/TT

Jabar Amin ställer inte upp för omval till riksdagen. Det meddelade miljöpartisten från Västerbotten på onsdagen. Som skäl anger Amin att det ”saknas förutsättningar” för honom att utifrån den positionen medverka till ”ett nödvändigt och konstruktivt förändringsarbete” inom MP och inom politiken i stort.

Jabar Amin är den fjärde av fyra internkritiska politiker inom partiet som vänt sig starkt emot det man ser som förödande  kompromisser i en rad frågor som avgjorts inom regeringen och som nu säger att omval därför inte är aktuellt. De övriga är den tidigare EU-parlamentarikern Carl Schlyter, partiets tidigare utrikespolitiska talesperson Valter Mutt och ledamoten Annika Lillemets.

   Läs mer: Flera lämnar MP inför valet 

Så sent som i söndags stod det klart att Amin hade ett fullgott stöd på hemmaplan inför höstens riksdagsval, då han vann ett provval inom Västerbottensdistriktet.

– Det var med stor tveksamhet jag gick in i processen att söka omval till riksdagen. Men efter starka uppmaningar, bland annat från Per Gahrton, bestämde jag mig. Sedan följde provval, och i söndags vann jag ett sådant överlägset, säger Jabar Amin till DN, och tillägger att stödet inte minst i Västerbotten gjort honom ”glad och tacksam”.

– Men jag har börjat inse nu att förutsättningarna för att med framgång bedriva ett konstruktivt förändringsarbete inte längre finns, säger han och radar upp frågor som arbetstidsförkortning, nedrustning, aktiv fredspolitik, human flyktingpolitik, motstånd mot närmandet till Nato och förhindrande av anslutning till handelsavtalet Ceta, slutet mellan EU och Kanada.

58-årige Amin är inne på sin andra period som riksdagsledamot. Han kommer – som miljöpartist – att fullfölja den. Vad som händer sedan är oklarare, förutom att han förblir medlem i partiet.

– Ja, jag blir kvar i Miljöpartiet. Det är bara att fortsätta som hittills, men inte som riksdagsledamot.

Återvänder du till Västerbotten och arbetar politiskt där?

– Nej, det tror jag inte, har inte bestämt mig för vad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.