Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP: Sänkt moms kan ge nyanlända arbete

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson uppger att de står bakom beslutet att ge Ylva Johansson (S) ett uttökat mandat. ”Både från vår och Stefan Löfvens sida är det här en gemensam beställning på en förstärkning av ett oerhört viktigt politiskt område”, säger Romson.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson uppger att de står bakom beslutet att ge Ylva Johansson (S) ett uttökat mandat. ”Både från vår och Stefan Löfvens sida är det här en gemensam beställning på en förstärkning av ett oerhört viktigt politiskt område”, säger Romson. Foto: Paul Hansen

Det svenska mottagningssystemet måste klara av att ta emot mellan 100 000 och 150 000 flyktingar i år. Den bedömningen gör Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin. För att klara etableringen av nyanlända vill MP bland annat sänka momsen på reparationstjänster redan från 1 januari nästa år.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos kan Sverige få ta emot mellan 70 000 och 140 000 flyktingar under 2016. Prognosen ligger i nivå med det antal som regeringen räknar med. Enligt DN:s uppgifter utgår regeringen från att det svenska mottagningssystemet bör klara av att ta emot mellan 100 000 och 150 000 flyktingar.

– Det ligger inom ramen för det som Migrationsverket har i sin analys. Men det är oerhört osäkra prognoser. Om det blir stopp på kriget i Syrien så kommer betydligt färre människor att behöva fly, säger Gustav Fridolin.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) har tidigare sagt att regeringen behöver vidta ytterligare åtgärder för att minska flyktingströmmen till Sverige redan vid en nivå på 70 000. Miljöpartiets språkrör ser dock att Sverige kan ta emot fler än så.

– Svensk arbetsmarknad har haft långtidsprognoser där man varit oerhört bekymrad över vilka som ska försörja Sverige i framtiden. Det är ju så att den inhemska befolkningen i arbetsför ålder minskar. Utifrån de prognoserna har man pratat om nivåer på 100 000 per år som ett mått som inte framställts som utopiskt, säger Åsa Romson.

Tidigare i veckan fick arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ett utökat uppdrag att ansvara för regeringens etableringspolitik. Uppdraget innebär att hon har mandat att ta politiska initiativ på områden som sköts av andra ministrar. Utbildningspolitiken och bostadspolitiken är två sådana områden, som båda sköts av miljöpartistiska statsråd. MP:s språkrör försäkrar att de står bakom statsministerns beslut att ge Ylva Johansson (S) ett utökat mandat.

– Både från vår och Stefan Löfvens sida är det här en gemensam beställning på en förstärkning av ett oerhört viktigt politiskt område, säger Åsa Romson.

Samtidigt har S och MP kommit överens om flera andra åtgärder för att stärka etableringen av nyanlända. Inför förhandlingarna med Vänsterpartiet om den kommande vårbudgeten driver MP frågan om sänkt moms på reparationer av bland annat cyklar, skor och kläder. Regeringens bud är att momsen ska sänkas till 12 procent på dessa tjänster från den 1 januari 2017.

Dessutom kommer regeringen föreslå ett snabbspår för egenföretagare.

– Det är oerhört många av dem som kommer till som har företagserfarenhet. Vi vet att vi i Sverige har stort behov av företagsamma personer som också behöver lära sig hur man driver företag i Sverige, säger Åsa Romson.

Regeringen har också flaggat för att Migrationsverket kommer att få ytterligare i vårbudgeten. Miljöpartiets språkrör vill att Migrationsverket prioriterar arbetet med att korta handläggningstiderna för asylärenden.

– Vi ställer krav på kommunerna att de ska klara mottagningen trots att den är på en helt annan nivå än tidigare. Det kravet måste vi också ställa på de statliga myndigheterna. Och eftersom handläggningstiden är så viktig för etablering så kommer det att vara ett viktigt mål, säger Åsa Romson.

Fakta:Migrationsverkets prognos

• I Migrationsverkets februariprognos presenterades tre beräkningsalternativ för hur många asylsökande som kommer till Sverige under 2016. Inget alternativ är mer troligt att inträffa än de andra.

• Det högre alternativet ligger på 140 000 asylsökande, varav 27 000 ensamkommande barn. Detta bygger på att Turkiets, EU:s och dess medlemsländers kontrollåtgärder är effektiva till en början, men sedan snabbt avtar i effektivitet.

• Det lägre alternativet ligger på 70 000 asylsökande, varav 12 000 ensamkommande barn. För att det scenariot ska inträffa måste Turkiets, EU:s och dess medlemsländers kontrollåtgärder ge tydlig effekt under hela året. Dessutom måste ytterligare åtgärder införas när antalet asylsökande börjar öka igen från och med maj.

• Ett mellanalternativ på 100 000 asylsökande, varav 18000 ensamkommande barn, har använts som grund för verksamhetsberäkningarna i prognosen.

Källa: Migrationsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.