Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP siktar på fortsatt S-samarbete

Foto: Anette Nantell

Miljöpartiets avslutar årets politikervecka i Almedalen med miljö och klimat högst upp på dagordningen.

Partiet sikar på att fortsätta det rödgröna samarbetet med Socialdemokraterna efter valet men lägger samtidigt in en brasklapp.

– Det är först när vi ser valresultatet som den frågan kommer att avgöras till slut, säger Amanda Lind, (MP).  

VAL 2018

I Miljöpartiets valmanifest finns sex prioriterade frågor: höghastighetståg, hav och plast, köttskatt, barn och ungas psykiska hälsa samt familjeåterförening för nyanlända och kortare arbetstid. 

Partisekreteraren Amanda Lind pekar ut Moderaterna som en av motståndarna där MP ska försöka peka på skillnaderna. 

– De vill avskaffa flygskatten, sänka koldioxidskatten, slakta miljö- och klimatbudgeten.

Tidigare MP-språkröret Åsa Romson beskrev i en intervju med Dagens Nyheter regeringspartnern Socialdemokraterna som maktfullkomliga, och att partierna inte längre litar på varandra efter migrationsomläggningen 2015 som kom till efter av svåra förhandlingar mellan regeringspartierna. 

– Det är ingen hemlighet att vi tycker olika i flera frågor. Men vi sitter i regering och är stolta över det vi genomfört tillsammans, säger Lind. 

Trots olikheterna siktar Miljöpartiet på att fortsätta samarbetet.

– Men det är först när vi ser valresultatet som den frågan kommer att avgöras till slut. Vi är tydliga med att vi aldrig kommer att ge Sverigedemokraterna inflytande och att vi ser det som väldigt osannolikt att samarbeta med Moderaterna. 

Vad är det som säger att ni kommer att få igenom mer politik i ett rödgrönt samarbete jämfört med i Alliansen?

– De förslag Alliansen gått ut med är långt ifrån den politik vi för. Vi har påbörjat en satsning på välfärden där allianspartierna och M hellre ser stora skattesänkningar. I princip alla Allianspartier vill genomföra stora nedskärningar på miljö- och klimatbudgeten. 

Trots att Miljöpartiet bytte språkrör våren 2016 har siffrorna fortfarande inte lyft.

I SCB:s stora partisympatimätning hamnade Miljöpartiet precis över riksdagsspärren på 4,3 procent och i DN/Ipsos junimätning 4 procent. 

– Vi siktar väsentligt högre, vi vet att mycket av valresultatet kommer att avgöras i slutet av valrörelsen. Vi vet att vi har många potentiella väljare som kan tänka sig att rösta på oss. 

Hon pekar på väljare som tidigare röstat på Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.