Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP skärper tonen mot S om ensamkommande

Miljöpartiet skärper tonläget mot Socialdemokraterna i frågan om de ensamkommande ungdomar som hunnit bli vuxna i väntan på att Migrationsverket prövar deras fall. De borde få stanna i Sverige, anser språkröret Gustav Fridolin – men statsminister Stefan Löfven (S) vill ännu inte ge något besked.

Enligt flera källor i regeringskansliet pågår sedan en tid tillbaka intensiva förhandlingar mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna om ensamkommande barn och ungas situation.

Manifestationer av de ensamkommande har pågått sedan i somras, senast utanför Socialdemokraternas partikansli på Sveavägen 68 i Stockholm där företrädare för organisationen Ung i Sverige sitter sedan förra veckan med kravet att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas.

Organisationen ”Ung i Sverige” håller pressträff från manifestationen för ensamkommande på Medborgarplatsen.
Organisationen ”Ung i Sverige” håller pressträff från manifestationen för ensamkommande på Medborgarplatsen. Foto: Lisa Mattisson

Internt pressas båda regeringspartierna av kritiker som anser att det är fel att vissa ungdomar som inte fyllt 18 år när de kom hit, de flesta i samband med den stora flyktingströmmen hösten 2015, nu får en annan behandling eftersom de hunnit fylla 18 år i väntan på ett beslut från Migrationsverket.

Anna Hildebrand, en av två distriktsordförande i Jämtland Härjedalen, tror att ett fortsatt regeringssamarbete skulle vara svårt om Miljöpartiet inte lyckas driva igenom att de ensamkommande som var minderåriga när de kom till Sverige får stanna.  

– Det är en otroligt viktig fråga, det är väldigt många unga som far illa. Det var ett jättehårt slag i november 2015, då vi tappade i förtroende hos väljare och medlemmar. Det här skulle bli en upprepning, säger hon.

På Miljöpartiets kongress i våras körde en majoritet av ombuden över partistyrelsen och fick igenom ett krav på att MP ska verka för att de som kom 2015, och som fått avslag för att de hunnit fylla 18 år, ska få en ny möjlighet att få permanent uppehållstillstånd.

Nu driver Miljöpartiet det kravet i regeringen – men Socialdemokraterna säger nej. Enligt en S-källa har möten och diskussioner inom partiet skjutits fram och ställts in på grund av de intensiva samtalen mellan regeringspartierna.

Snart måste en lösning vara på plats, kräver språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin (MP).

– Miljöpartiets linje är tydlig. Det är orimligt att barn som kom till Sverige drabbas av att handläggningstiderna blivit så långa att man hunnit fylla 18 innan man får beslut, säger han till DN.

Fridolin tycker inte att den rätt att gå klart gymnasiet som införts och möjligheterna att söka uppehållstillstånd efter att man fått ett arbete är tillräckligt.

– Gymnasielagen som vi drev fram är viktig för några, men revorna är alldeles för stora, säger han.

Han skulle vilja att de som var under 18 år när de kom hit ska behandlas som icke myndiga, trots att de nu är vuxna.

– Det är en modell. Man får titta på hur man löser detta, säger Fridolin.

Gustav Fridolin.
Gustav Fridolin. Foto: Erik Ardelius

Det är Migrationsverket och vid ett eventuellt överklagande domstolar som fattar beslut, men Miljöpartiet vill nu att regeringen agerar.

– Det är vår uppgift att se till att lagen fungerar och att lagen svarar mot det allmänna rättsmedvetandet, säger Fridolin.

Han tycker att det är ”väldigt bråttom för de enskilda som drabbas” att få fram en lösning. 

– Det är inte bra för Sverige om unga människor som rotat sig här inte får en rättvis behandling.

Kan ni till och med tänka er att lämna regeringen? Kan det bli en kabinettsfråga?

– Vi har löst de svåra frågor vi haft framför oss hittills. Det ska vi göra med den här frågan också.

Men skulle inte ett beslut som ni efterlyser leda till en ny våg av många ensamkommande till Sverige?

– Nej, det här handlar om människor som kom till Sverige innan vi införde begränsningar som krävdes när det kom väldigt, väldigt många till Sverige på kort tid.

Enligt flera källor som DN talat med flyttades förra veckan förhandlingarna från det ansvariga statsrådet Heléne Fritzon till statsrådsberedningen. Under den gångna helgen pågick förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet – men utan resultat.

Migrationsminister Heléne Fritzon.
Migrationsminister Heléne Fritzon. Foto: Lisa Mattisson, Lisa Mattisson, Lisa Mattisson+Lisa Mattisson

Förhandlingsläget var på tisdagen, enligt DN:s källor, mycket låst. Socialdemokraterna är pressade av att många LO-väljare har gått till Sverigedemokraterna.

Samtidigt finns interna krav inom socialdemokratin på att regeringen borde inta en mjukare linje. Bland annat har 16 S-riksdagsledamöter tagit ställning mot utvisningarna och runt om i landet har statsminister Stefan Löfven uppvaktats med olika manifestationer.

– Vi sitter och diskuterar ett antal frågor, inklusive den här. Sedan ser jag när jag är ute och åker runt i landet på många ställen så är människor engagerade i den här frågan, så jag noterar det, säger Löfven till DN.

Det är hårda förhandlingar som har låst sig, säger DN:s källor. Stämmer det?

– Nej, vi diskuterar ett antal frågor. Ibland går det lättare, ibland går det tyngre. Det är ett naturligt maskineri. Jag ser inget dramatiskt i det.

Bakgrund.Ensamkommande barn och unga

Under 2015 sökte drygt 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige.

Handläggningstiden för gruppen är rekordlång och låg i somras i snitt på 600 dagar.

Under väntan på asylbeskedet har många hunnit fylla 18, eller blivit uppskrivna i ålder av Migrationsverket. 

I slutet av oktober väntade drygt 8000 ensamkommande barn, som kom 2015 och 2016, på ett första besked om asyl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.