Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP tänker inte stoppa Jas-affären

Foto: Anders Wiklund/TT

Miljöpartiets Åsa Romson beklagar att Saab säljer stridsflygplanet Jas till Brasilien. Men MP tänker inte försöka stoppa affären. I stället kräver partiet att alla motköp ska redovisas öppet.

– Det är oerhört mutvänligt att använda sig av motköp, säger Åsa Romson.

Splittringen inom försvarspolitiken mellan de rödgröna partierna har blivit tydlig under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. S-ledaren Stefan Löfven beskriver försäljningen av Jas som glädjande. Samma affär beklagas av Miljöpartiets Åsa Romson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Åsa Romson säger nu till DN att partiet inte har för avsikt att försöka stoppa Jas-affären om partiet sitter i regeringsställning efter valet i september.

– Med gällande regler så är det så att en ingången affär mellan Saab och Brasilien om Jas-plan, den kommer att godkännas. Den kommer inte heller vi motsätta oss eftersom det är gällande regelverk som gäller.

Partiet vill i stället att de svenska motköpen, som är en förutsättning för flertalet stora vapenaffärer, ska redovisas tydligt.

– Vi kommer att kräva en öppenhet när det gäller de motköp som finns i den affären, säger Åsa Romson.

Enligt henne förskräcker erfarenheterna från andra stora vapenaffärer.

– De här motköpen är den delen av affärerna som triggar stora misstankar om korruption och i Sydafrika-fallet så konstaterade man att det förekom mutor, säger Åsa Romson.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gjorde klart att V kommer att prioritera ett stopp för vapenexport till diktaturer. I den frågan är han ense med Åsa Romsom.

– Det är oanständigt att Sverige per capita är den största vapenhandlaren. Vi ser att vapenhandeln till diktaturer ökar. Vi kommer att jobba väldigt hårt i den utredning som just nu sitter att få vattentät lagstiftning mot vapenexport till diktaturer, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.