Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP till val på 10 miljarder kronor i grön skatteväxling

Miljöpartiet går till val på 10 miljarder kronor i grön skatteväxling – varav 5 miljarder i sänkta skatter på arbete. 

Samtidigt markerar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) skarpt mot budgetpartnern Vänsterpartiet. 

– Det är lätt att man bara tycker att man har ansvar för de positiva, roliga sakerna och inte vill ta ansvar för de negativa. 

VAL 2018

Miljöpartiet vill höja miljöskatterna med 10 miljarder kronor under nästa mandatperiod och samtidigt sänka skatten på arbete och företagande med lika mycket.

Några av förslagen i paketet är kända sedan tidigare, andra nya som till exempel kväveoxidavgiften. 

– Sen vill vi indexera miljöskatter så att de följer med i prisutvecklingen. Det innebär i praktiken att de har samma styrande effekt. Även fast vi får mer pengar i plånboken ska skatten följa med. Det vill vi göra även med flygskatten och kemikalieskatten, säger finansmarknadsminister Per Bolund, (MP).

Partiet vill också ytterligare sänka momsen på reparationstjänster, från tolv procent till sex procent. Omkring hälften av de 10 miljarderna ska bestå av skattesänkningar på arbete, vill Miljöpartiet. 

– Men vi vill ha ett annat fokus än den borgerliga regeringen hade, som sänkte mest för de med högt inkomster. Vi vill göra tvärtom så att vi både kan få en miljömässig fördel men också skapa social och ekonomisk hållbarhet. 

Bolund lyfter möjligheten att höja grundavdraget så att färre med låga inkomster, som sjuka och arbetslösa med a-kassa, som betalar skatt.

– De mest ekonomiskt utsatta ska vara de som får fördelar.

Vad tror du finansminister Magdalena Andersson, (S), tycker om det här? 

– Vi har ju visat tidigare att vi kan samarbeta om skatter och genomföra en grön skatteväxling. När vi samarbetade förra gången med den socialdemokratiska regeringen var det en av de viktigare reformerna. När vi höjde skatten på villaolja gjorde det att många sparkade ut sina oljepannor och investerade i värmepumpar och pelletspannor.

I listan med åtgärder finns den utlovade vägslitageavgiften som inte har blivit av den här mandatperioden men skulle kunna vara på plats i mitten av nästa, anser Bolund. 

– Det har varit ett högt tryck på våra tjänstemän att utarbeta förslagen. Skatteavdelningen som är de som tar fram skatteförslag har haft många saker att arbeta med. Det har gjort att saker har dragit ut på tiden, säger han. 

Paketet med de 10 miljarderna är Miljöpartiets ingång i en bredare skattereform som flera partier vill se under nästa mandatperiod. MP, som varken vill öka eller minska den totala skattenivån, ser helst att S och MP enas med allianspartierna om en sådan reform. Han utesluter inte Vänsterpartiet helt men ser flera svårigheter. 

– Vi brukar ha svårare att hitta en samsyn kring att det finns en vits med att inte bara höja skatter utan att också sänka skatter. Det är inte den retoriken jag hör från deras sida. Det handlar väldigt mycket om att höja så många skatter som möjligt och gärna införa nya.

Hur ställer ni er till ett fortsatt budgetsamarbete med Vänsterpartiet?

– Det är dumt att utesluta olika möjligheter framåt. Samtidigt är det tydligt att det finns nackdelar med den här typen av samarbete också. Sitter man i regeringen tar man ansvar för 100 procent av regeringens politik. Har man budgetsamarbete blir det lite otydligare. Det är lätt att man bara tycker att man har ansvar för de positiva, roliga sakerna och inte vill ta ansvar för de negativa.

Bolund har också svårt att föreställa sig ett regeringssamarbete med Vänsterpartiet. 

– Jag tycker personligen att vi skiljer oss mycket från Vänsterpartiet som är mer renläriga. Det riskerar att leda till låsningar i politiken. Men det är såklart statsministern som avgör vilka partier som sitter i en eventuell regering så vi får väl se hur utfallet blir efter valet.

Läs mer:

Isabella Lövin: Ett samarbete med L och C vore intressant

Flygkupp mot Miljöpartiet

Per Svensson: Du har rätt Fridolin, politiker måste sluta curla väljarna

Fakta

Några av förslagen på höjda miljöskatter

Utökad flygskatt.

Skatt på importerat ”fulkött” för att minska antibiotikaanvändningen i djuruppfödningen.

Skatt på engångsartiklar som bidrar till nedskräpning.

Skatt på avfallsförbränning.

Skatt på handelsgödsel

 

Några av förslagen på sänkta skatter

Cirka 5 miljarder sänkt inkomstskatt med fokus på låg- och medelinkomsttagare.

Höjt grundavdrag till 120 000 kronor i glesbygdskommuner.

Sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag - fler anställda ska omfattas.

Skattegynnat grönt sparkonto.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.