Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 23:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/mp-valjer-sprakror/

Politik

Per Bolund tar över efter Fridolin

Per Bolund valdes till nytt språkrör och gratuleras av språkröret Isabella Lövin på Miljöpartiets kongress. Foto: Henrik Montgomery/TT

ÖREBRO. Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund blir Miljöpartiets nya manliga språkrör. Det fastslogs på partiets kongress i Örebro på lördagen. 

En tredjedel av deltagarna lade inte sin röst på Bolund, men han känner sig ändå trygg med sin position. 

Rätta artikel

171 av 258 personer röstade tillsammans fram Per Bolund som Isabella Lövins nya språkrörskollega. 

– Framtiden är grön, nu kör vi, sade han i sitt korta tal efter att röstsiffrorna presenterats på kongressen. 

När DN träffade Bolund ett par timmar innan resultatet presenterades, tog han inte sin vinst förgiven. Liksom andra miljöpartister som samlats i Örebro under helgen tyckte han att omröstningen skulle bli spännande. 

– Man ska inte tro att det är självklart. Jag har en otrolig respekt för Magnus som är en stark politiker, sade han då. 

Och trots att en tredjedel av deltagarna på kongressen inte lade sin röst på Per Bolund, känner han sig i efterhand säker på sin ställning i partiet och ser röstsiffrorna som ett tecken på att MP har många starka politiker. 

– Magnus Wåhlin har lyft fram frågor som handlar om den sociala utvecklingen, och jag håller med honom. Vi ska vara ett parti för växter, djur och människor, säger Per Bolund. 

På vilka områden ska du som språkrör göra starkast avtryck? 

– Jag tycker att det finns behov av grön politik på många olika områden. Bostadsmarknaden till exempel, där jag nu har ansvar som bostadsminister. Där kommer vi att gå fram med förslag om att sänka klimatavtrycket på nybyggda bostäder. Men sen även de sociala bitarna och där hoppas jag att vi kan ha ett rådslag för att lyfta fram de goda idéerna som jag vet att miljöpartister har om hur vi kan hjälpa dem som är mest utsatts i vårt samhälle, säger Per Bolund. 

Emil Forslund från Skövde är en av dem som röstade på Magnus Wåhlin till nytt språkrör. 

– Det var framför allt att vi ville få in fler starka röster i politiken och Per är en stark röst redan. Han behöver inte mer stöd för att få en arena. Magnus skulle behöva mer rampljus för att kunna driva sin politik inom miljörörelsen. Så det var främsta anledningen: att fler personer kommer in i medias rampljus, säger Forslund men tillägger samtidigt att han tror att Bolund kommer att bli ett bra språkrör. 

Marianne Bonnevier från Lidköping håller med om att det behövs fler nya namn bland partiets toppskikt. Även hennes röst fick Wåhlin. 

– Jag ville att man skulle få någon utifrån landet som kommer från någon annan plats än Stockholm, det är viktigt att ha den blandningen, säger hon. 

Tidigare under lördagen valdes Isabella Lövin om som partiets kvinnliga språkrör. Hon är nöjd med sin nya närmaste kollega och tycker att det snarare är en fördel än en nackdel att de båda sitter i regeringen. 

– Vi är ett parti som har två ledande företrädare. Det kan vara utmanande ibland när man måste koordinera sina ståndpunkter hela tiden. Då är det viktigt att man har ledare som har en god inblick i vad miljöpartiets arbete i regeringen innebär, säger hon. 

Läs mer: Bolund: Höger eller vänster är inte det viktiga 

Läs mer: Doldisen som utmanar Bolund om språkrörspositionen