Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

MP: Vi har drivit på för Ylva Johanssons nya roll

15:24. Rakt på sak med Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner

Miljöpartiet har drivit på för att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ska få en starkare roll i regeringen. Det hävdar MP:s partisekreterare Anders Wallner. Han vänder sig mot tolkningen att de två miljöpartistiska ministrarna Mehmet Kaplan och Gustav Fridolin nu skulle ha fått en socialdemokratisk överrock.

– Det är vi som har drivit på för att få en sådan lösning. Vi har fått en väldigt tydlig signal från våra kommuner att det finns problem med att olika myndigheter gör bra saker, men de är inte synkade med varandra. Vi har inte råd att sitta i situationer när saker faller mellan stolarna. Vi behöver en stark samordning och vi är väldigt glada att Ylva Johansson Anders Wallner i DN-tv-programmet "Rakt på sak".

Statsminister Stefan Löfvens besked tidigare i veckan att ge Ylva Johansson en utvidgad roll i regeringen för att samordna arbetet med flyktingsituationen har på många håll tolkats som att hon blir överordnad bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ansvarsområde. Men det är en felaktig tolkning, menar Wallner.

– Jag tycker att det är väldigt märklig. Det är vi som har drivit på och vi är överens om att det är bra att få till en sådan här funktion, hävdar han.

Miljöpartiets ställning i regeringen och flyktingsituationen ska diskuteras miljöpartister från hela landet på lördagen samlas till så kallade dialogkonferenser i Malmö, Västerås och Härnösand. Internt finns kritik mot att MP-ledningen kompromissat för mycket och att partiledningen borde agera hårdare för att till exempel återgå till en generösare flyktingpolitik.

– Vi är ett parti med väldigt högt i tak och vill lyssna på våra kritiker. Det handlar om vad vi hade kunnat göra annorlunda och, framför allt, vad vi ska göra framöver, säger Anders Wallner som leder konferensen i Västerås medan språkrören är på plats i Härnösand och Malmö.

Riksdagen ska fatta beslut om lagarna i den tillfälligt skärpta migrationspolitiken i vår, med tidigast möjlighet till uppluckringar vid halvårsskiftet 2018. Men Anders Wallner vill se en återgång till permanenta uppehållstillstånd i stället för tillfälliga tidigare än så.

– Det är en ödesfråga för Sverige att kunna ta den här chansen att kunna växa, att låta människorna som söker sig hit komma in och få bidra och bygga upp nya liv. Det skulle vara väldigt bra för Sverige att klara den utmaningen. Ju bättre vi klarar den utmaningen, desto snabbare kan de tillfälliga restriktionerna tas bort, säger Anders Wallner.

Men behövs det inte, som Moderaterna vill se, en paus i flyktingmottagandet?

– Det Moderaterna driver är att vi under en period inte ska stå upp för asylrätten. Det är jättefarligt om Sverige skulle vara det första landet i Europa som inte följer internationella avtal. Det skulle vara en väldigt farlig väg att gå.

På Miljöpartiets kongress i maj slutar Wallner, 32, som partisekreterare efter fem år. Trots vikande opinionssiffror är han nöjd med att Miljöpartiet sitter kvar i regeringen.

– Många har upplevt att vår första tid i regeringen varit ganska turbulent. Men vi är det gröna partiet i världen med mest inflytande. Ser man vad vi fått ut politiskt är jag väldigt stolt över vad vi åstadkommit.

Anders Wallner lämnar politiken och drömmer om att bli polis. Han har nu sökt in till Polishögskolan.

– Jag hoppas att jag kommer in, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.