Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 07:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/mp-vill-att-halften-av-eus-budget-ska-ga-till-klimatatgarder/

Politik

MP vill införa strafftullar mot USA – om de lämnar Parisavtalet

Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiet presenterar en så kallad ”green deal”, ett åtgärdspaket för klimatet som de vill driva i EU.

Man föreslår bland annat strafftullar för länder som vill lämna Parisavtalet och tar höjd för en eventuell handelskonflikt med USA. 

– Vi tror att vi kommer behöva möta Trump med samma takt och ton som han försöker konkurrera ut oss med, säger Alice Bah Kuhnke. 

Rätta artikel
EU-valet 2019

På en presskonferens på Miljöpartiets kongress i Örebro föreslår EU-kandidaten Alice Bah Kuhnke och nyvalda språkröret Per Bolund ett åtgärdspaket för klimatet.

Bland annat vill partiet införa straffavgifter för länder som lämnar Parisavtalet, som Donald Trump sagt att USA ska göra 2020.  

En stor del av EU:s industri betalar i dag för sina koldioxidutsläpp genom att de omfattas av unionens system för handel med utsläppsrätter, skriver TT. MP vill ha ett system med klimatavgifter på produkter som kommer från länder som lämnar Parisavtalet. Summan ska motsvara kostnaderna som de europeiska företagen har för utsläppsrätt.

Miljöpartiet vill också, vid en eventuell handelskonflikt med USA i framtiden, att EU ska förbereda för att kunna sätta in klimattullar mot landet. 

Hur kommer det sig att ni tar höjd för en handelskonflikt redan nu? 

– Därför att president Trump har tydligt visat sitt irrationella beteende och han skramlar med sina handelsvapen. I dag konkurrerar svenska och europeiska företagare med amerikansk industri som inte har ställt om. Medan vår industri har investerat miljarder kronor i omställning. Därför vill vi se att det inte ska löna sig längre för USA att strunta i vår gemensamma framtid. Utsläppen vet inga gränser, vi måste ta ett gemensamt ansvar. Och vi tror att vi kommer behöva möta honom med samma takt och ton som han försöker konkurrera ut oss med, säger Alice Bah Kuhnke.

Vad ser du för risker? Kan det inte bli en stor konflikt mellan USA och EU?

– Vi måste ställa om för framtidens skull. Och om vi sätter hårt mot hårt så måste USA faktiskt lyssna till de delstater som har börjat med sin omställning. Det finns en rad delstater som inte har velat lämna Parisavtalet, som fortsätter ta sitt ansvar, det kommer löna sig för dessa delstater och inte löna sig för de andra.  

Miljöpartiet vill också att 50 procent av EU:s budget ska gå till klimatåtgärder. Alice Bah Kuhnke vill inte göra nedskärningar på andra områden utan få in pengar genom omprioriteringar. Bland annat genom att öka intäkterna från EU:s handel med utsläppsrätter.

– Vi menar att detta går att göra utan att belasta skattebetalarna, säger Bah Kuhnke. 

Hon säger också att förslagspaketet har tagits fram tillsammans med de andra gröna partierna i Miljöpartiets grupp i Europaparlamentet: De Gröna/Europeiska fria alliansen. 

Vad ser ni för förutsättningar att komma överens med övriga EU-länder i frågan?

– Jag tror att förutsättningarna är goda, det tror jag inte minst efter att ha diskuterat detta med mina gröna kollegor i EP. Flera länder har positiva diskussioner och tongångar. Inte minst de tyska gröna som får allt större påverkan på den tyska inrikespolitiken. Så det pågar kraftiga och initierade diskussioner, säger Alice Bah Kuhnke. 

Hur går det med dina svenska kollegor? 

– Medvetenheten höjs ju, det ser vi inte minst i debatten i medierapporteringen. Jag hoppas ju också att det här inte bara stannar vid vackra ord utan att vi i regeringsförhandling med januariavtalet och i Sveriges riksdag lägger kraft bakom orden. 

Då har ni inte bollat detta med era svenska kollegor än? 

– Nej, vi presenterade detta nu. 

Centerpartiets toppkandidat till EU-valet Fredrick Federley är kritisk till att MP förbereder sig för en handelskonflikt. 

– Det kan vi inte acceptera. Skulle vi gå i handelskrig, kommer vi inte ha pengarna som vi behöver för att ställa om för klimatet. Om USA skulle välja att dra sig undan så har vi Indien och Kina som inte heller är med i avtalet och så vidare. Det blir liksom ett första steg att göra Venezuela utav Sverige och det tror jag att vi ska akta oss för, säger Federley.