Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

MP vill ge lärare ordinationsrätt

Miljöpartiet vill att lärare ska få laglig rätt att besluta om extra stöd till svaga elever. Men språkröret Gustav Fridolin vill inte svara på hur mycket förslaget skulle kosta statskassan.

Han undvek flera gånger att direkt svara på frågan när han tillsammans med partiets skolpoltiske talesperson Jabar Amin på söndagen presenterade förslaget under MP-kongressen i Umeå.

– Det är också väldigt dyrt att låta bli att sätta in stöd tidigt, svarade Fridolin.

I sitt avslutningstal till kongressen jämförde Frodolin, som själv under våren undervisat som folkskollärare några timmar i veckan, förslaget med läkares rätt att skriva ut medicin.

– När en utbildad läkare ser att en patient behöver en viss medicinsk åtgärd ska inga byråkrater kunan stoppa det. När en utbildad lärare ser att en elev behöver en viss pedagogisk årgärd ska ingen kunan sätta stopp för det, sade han och fick allpåder av de drygt 200 ombuden.

Förslaget kan handla om extra lärarstöd, specialundervisning, integrerat språkstöd, särskilt studiematerial eller avsteg från timplanen. Om en elev inte bedöms klara av att nå kunskapsmålen så är det i dag rektorn som ska utreda behoven och ta beslut om eventuellt stöd med hjälp av lärarens bedömning.

Den 29-årige Fridolin, som skulle kunna vara en tänkbar utbildningsminister efter en eventuell rödgrön valseger 2014, vill profilera Miljöpartiet som ett skolparti vid sidan om miljö- och klimatfrågorna. Han utmanar därmed utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Till skillnad från Folkpartiet är Miljöpartiet emot betyg och vill inte heller återförstatliga skolan.

– Frågan om huvudmannaskapet har blivit ett frikort i debatten som man plockar fram när man inte vill svara på följdfrågor. Vi visar at tdet finns saker man kan göra i dag helt utan att ändra huvudmannaskapet så att lärarna får de bästa möjligheterna att möta varje elev, säger Gustav Fridolin till DN.se.

MP har som uttalat mål att bli ett parti för lärarna. Förslaget om att ge lärarna en särskild ordinationsrätt har drivits av Lärarforbundet som välkomnar förslaget.

– De bedömningar lärare gör av elevers behov av stöd måste väga betydligt tyngre än vad de gör i dag, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.