Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP vill öka Sveriges försörjningsgrad till 80 procent

02:09. Miljöpartiet vill satsa på ökad matsäkerhet och mer ekologiskt jordbruk. Målet är att Sveriges självförsörjningsgrad ska bli 80 procent mot dagens 50 procent.

Miljöpartiet vill öka självförsörjningsgraden av livsmedel från 50 till 80 procent.

– Det är inte hållbart som det är i dag att vi producerar hälften av den mat vi äter, säger Isabella Lövin. 

VAL 2018

Isabella Lövin, språkrör, klimat- och biståndsminister samt vice statsminister avslutar årets politikervecka i Almedalen. 

När hon under morgonen tillsammans med språkrörskollegan Gustav Fridolin kallade till pressträff i centrala Visby var det framför allt med budskapet: ökad matsäkerhet och mer ekologiskt jordbruk. 

Målet är att Sveriges självförsörjningsgrad ska öka till 80 procent från dagens 50 procent.

– Det är inte hållbart som det är i dag att vi producerar hälften av den mat vi äter. Och den hälften är också beroende av import av fossila bränslen, av konstgödsel, bekämpningsmedel från andra länder.

MP vill också tillsätta en parlamentarisk utredning med uppdrag att förverkliga målet kring år 2030. 

En stor del av den föreslagna satsningen på en halv miljard kronor per år utgörs av runt 200 miljoner kronor för att fördubbla stödet till de bönder som vill ställa om till ekologisk produktion.

EU-kommissionen föreslog nyligen att jordbruksstödet för åren 2021–2027 ska minskas med fem procent. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund LRF kan Sveriges stöd minska mellan 10-15 procent.

Många bönder har det tufft, kan det krävas ytterligare subventioner? 

– I det korta perspektivet ser vi att det finns mycket stora behov hos lantbrukare som annars kan tvingas sälja sina gårdar och gå i konkurs. Här har regeringen tät dialog med LRF och lantbrukarna för att se vad vi kan göra för att underlätta. Sen måste vi ha långsiktighet i ett svenskt jordbruk som producerar för svenska konsumenter och förhållanden. Då anser vi att ett ekologiskt jordbruk är mer hållbart och ekonomiskt lönsamt i det långa perspektivet. 

För jordbruken ökas lönsamheten enligt Lövin, medan det kan bli dyrare för konsumenterna. 

– Det är svårt att uttala sig om. Vi pratar om en framtid där vi inte vet hur dyra importerade varor kommer bli eller vad klimatförändringarna får för konsekvenser för livsmedelsproduktionen globalt.

Miljöpartiets budskap inför valet i höst är att det är ”osannolikt” att MP skulle sätta sig i en regering med Moderaterna. Och i sitt tal i Almedalsparken vid lunchtid på söndagen riktade Lövin återigen kritik mot allianspartierna. 

– Lööf, Björklund och Busch Thor skär även de brutalt ner på klimatbudgeten och lovar även de att ta bort flygskatten om de får makten. Hela alliansen hotade till och med att fälla en minister för att kunna stoppa införandet av flygskatten. Är det att vara vuxen i rummet?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.