Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

MP vill rädda havsbotten i Östersjön

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin i Almedalen.
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin i Almedalen. Foto: Thomas Karlsson

Miljöpartiet vill satsa 200 miljoner kronor årligen på att rädda havsbottnen i Östersjön. Det ska ske genom att jordbruket utmed kusten ska vara helt ekologiskt år 2030.

– Bottendödens utbredning har aldrig varit större och orsaken är övergödning, sade språkröret Åsa Romson på en pressträff i Visby på onsdagsmorgonen.

Pengarna ska stötta omställningen av jordbruket i Östersjöns avrinningsområde söder om Åland så att användningen av konstgödsel, så kallat fossilt fosfor, fasas ut. Det ska ske inom landsbygdsprogrammet och finansieringen frigörs genom att satsningarna på bredband lyfts ur programmet.

– Under alliansen har omställningen till ekologiskt jordbruk avstannat trots att efterfrågan på ekologiska produkter aldrig varit större, hävdade Romson.

Att beloppet blivit just 200 miljoner kronor beror på att det motsvarar utgiftsposten för bredband i regeringens landsbygdsprogram. MP finansierar utbyggnaden för bredband på annat sätt i sitt budgetförslag. Åsa Romson medger att 200 miljoner kronor per år kanske inte räcker för att ställa om allt jordbruk i kustområdet.

– Problemet som behöver lösas är större än så. Vi får titta på om pengarna räcker när vi ser vilket genomslag det får, säger Romson till DN.

Sverige är inte heller den värsta miljöboven runt Östersjön men Åsa Romson anser att det är viktigt att Sverige tar på sig ett ledarskap i frågan. Hon anser att alliansregeringen har släppt det.

– Under alliansens åtta år har det inte gått framåt. Ett levande hav är ett av de miljömål som man missar.

DN har sökt miljöminister Lena Ek (C) för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.