MP vill satsa 50 miljarder på klimatet - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP vill satsa 50 miljarder på klimatet

02:23. Miljöpartiet vill investera 50 miljarder i klimatet under de kommande fyra åren. Ett av målen är att den sista droppen fossilt drivmedel ska säljas senast år 2030.

Miljöpartiet vill investera 50 miljarder i klimatet under de kommande fyra åren. Ett av målen är att den sista droppen fossilt drivmedel ska säljas senast år 2030.

VAL 2018

– Vi står inför mänsklighetens största utmaning som är den globala uppvärmningen. Vi måste ha en politik som är ambitiös och snabb för att få ner utsläppen i Sverige, säger språkröret Isabella Lövin (MP) till TT.

Reformpaketet – där Miljöpartiet pekar ut fem prioriterade områden – presenterades på en pressträff i ett varmt riksdagshus på fredagen.

– Pengarna kommer från det ordinarie budgetutrymmet, reformutrymmet. Sedan vill vi också gå fram med höjda miljöskatter. Titta bara på flygskatten som beräknas inbringa lite drygt en miljard om året, säger Isabella Lövin.

Användningen av fossilt bränsle ska minska genom bland annat utbyggd järnväg och höghastighetståg, avståndsbaserad skatt på lastbilstransporter samt fler åtgärder för att minska flygets klimatpåverkan.

Andra förslag inkluderar 100 procent förnybar el, stöd till industrin att ställa om till mer miljövänlig verksamhet, metoder för att fånga in koldioxid i atmosfären och gröna barnvänliga städer med 1.000 nya cykelbanor.

Partiet vill också förbättra möjligheten att bo och jobba på landsbygden genom exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter och glesbygdsbonus för miljöbilar.

Malin Ullgren: Jag tyckte klimatfrågan var töntig fram till nu

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.