Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

MP–kritiker tvingas bort

Carl Schlyter och Valter Mutt.
Carl Schlyter och Valter Mutt. Foto: TT

Två av Miljöpartiets toppar tvingas lämna sina uppdrag: Carl Schlyter och Valter Mutt. Nu riktar de hård kritik mot partiledningen.

- Det blir allt lägre i tak- nu krävs hundraprocentig lojalitet med parti och regering, säger Carl Schlyter, avgående ordförande i EU-nämnden.

På tisdagens möte i riksdagsgruppen fick EU-nämndens ordförande Carl Schlyter (MP) och partiets utrikespolitiske talesman Valter Mutt besked att de fråntas sina utskottsposter. Åsa Romson blir EU-nämndens nya ordförande och Pernilla Stålhammar ny utrikespolitisk talesperson.

Enligt Carl Schlyter innebär beslutet att avsätta personer med kritiska röster en vändpunkt i partiet som tidigare haft högt i tak. Det är något som förändrats under en tid där partiet har gått mot en mer repressiv arbetsmiljö, anser Schlyter.

– Man vill bara ha ja-sägare.  Det räcker inte att som jag rösta för partiet i 98 procent av fallen, det krävs hundraprocentig lojalitet, säger en tydligt besviken Carl Schlyter efter beskedet.

Både Valter Mutt och Carl Schlyter har vid flera tillfällen högljutt gått emot partilinjen. Bland annat när det gäller Vattenfalls brunkolsverksamhet där Carl Schlyter hävdat att den avgör om partiet kan sitta kvar i regeringen eller inte. Han var liksom Valter Mutt även emot värdlandsavtalet med Nato och avstod från att rösta om flyktingöverenskommelsen.

Valter Mutt är också orolig över partiets utveckling där partipiskan viner allt hårdare. Han riktar skarp kritik mot ledningen.

– Ingen skugga ska falla över Isabella Lövin men Gustav Fridolin har ett stort ansvar för tystnadskulturen som breder ut sig. 

Han säger att det huvudsakliga skälet till att han petas är att han röstade nej till värdlandsavtalet med Nato.

– Det är en oroande utveckling att det är så här lågt i tak i partiet. Vi behöver tvärtom högt i tak för att kunna driva igenom vår politik annars kan jag lika gärna vidarekoppla alla samtal till regeringskansliet, säger Valter Mutt.

Men partiets gruppledare Maria Ferm håller inte med.

– Vi är ett parti som både tycker det är viktig med en livlig intern debatt och att man tar ansvar för politiska beslut. Det här handlar om att en förändrad sammansättning i riksdagsgruppen efter regeringsombildningen och därför fick valberedning i uppdrag att se över fördelningen av utskottsplatser och hur stödet ser ut för olika personer. Det här var det förslag som hade starkast stöd och det som riksdagsgruppen fattade beslut om, säger Maria Ferm.

Samtidigt framhåller Ferm att det är partilinjen som gäller. 

– Vårt parti är tydligt med att vi sitter i regeringen och det är viktigt att vi tar ansvar för politikens utveckling. Det är ett vägval som är väldigt starkt förankrat i partiet. Samtidigt är det viktigt att vi kan ha högt i tak så att vi har möjlighet att diskutera frågor och väga frågor mot varandra, säger hon. 

Petningen av de två tunga namnen kan dock skaka om det redan sargade partiet ytterligare och få fler att hoppa av. I går meddelade Jabar Amin och Annika Lillemets att de lämnar sina poster som utbildningspolitisk talesperson respektive folkbildningspolitisk talesperson i protest mot partiledningens agerande.

Dagens beslut innebär inte att Valter Mutt och Carl Schlyter mister sina uppdrag som riksdagsledamöter som är personliga.

– Jag kommer fortsätta att rösta med partiet i 98-procent av fallen. Som min pappa sade, det är inte alltid lätt att stå för sina ideal, men man sover gott och skönt om natten då, säger Carl Schlyter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.